Cutremur total la Moscova! Vladimir Urin, directorul Teatrului Bolşoi, a demisionat

Vladimir Putin, lovit în propria țară. Vladimir Urin, directorul renumitului Teatru Bolșoi din Moscova, a demisionat.

Înainte de asta, el a exprimat critici dure față de implicarea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, conform informațiilor furnizate de agenția DPA.

Într-o înregistrare video, care a fost publicată, joi, îl vedem în timp ce anunță personalul teatrului că a demisionat. El a precizat: „Astăzi vă spun la revedere, deoarece azi este ultima mea zi de lucru la Teatrul Bolşoi”. Înregistrarea circulă pe rețelele de socializare.

O reprezentantă a teatrului a validat autenticitatea informației pentru DPA. Ea a adăugat că instituția va transmite, în curând, o declarație oficială.

La vârsta onorabilă de 76 de ani, Vladimir Urin s-a alăturat personalităților culturale ruse într-o cerere publică de încetare a ostilităților din Ucraina. Aceasta a fost exprimată printr-o scrisoare deschisă publicată în 2022.

Mulți artiști de la Teatrul Bolșoi au încheiat parteneriatele cu instituția, fie din proprie inițiativă, fie din motive impuse de circumstanțele războiului și a sancțiunilor occidentale pe care el le-a impus în Rusia.

Presa rusă de stat, care a acoperit știrea demisiei lui Urin, nu a furnizat motivele pentru aceasta. Au existat speculații conform cărora Vladimir Urin ar putea fi înlocuit de celebrul dirijor Valery Gergiev, cunoscut ca un prieten apropiat al lui Putin.

Ele au devenit realitate, vineri, când el a fost numit în funcție de către guvernul rus.

Vladimir Urin
Vladimir Urin / SURSA FOTO: Dreamstime

Dirijorul Valery Gergiev, fost dirijor-şef al Orchestrei Filarmonicii din München

La vârsta de 70 de ani, Valery Gergiev a fost destituit din funcția de dirijor-șef al Orchestrei Filarmonicii din München. Acest lucru s-a întâmplat la doar câteva zile după invadarea Ucrainei. Decizia a survenit din cauza incapacității sale de a-și exprima ferm opoziția față de război.

La momentul actual, Valery Gergiev își continuă activitatea dirijorală la Orchestra Teatrului Mariinski din Sankt Petersburg. În fața zvonurilor referitoare la o posibilă numire în funcția de director la Teatrul Bolșoi, Gergiev a declarat în urmă cu ceva timp că este deja extrem de ocupat și nu caută să își extindă volumul de muncă.

Vladimir Urin a devenit directorul Teatrului Bolșoi în 2013. Contractul său expira abia în 2027. Cu toate acestea, recenta sa demisie a pus capăt anticipat mandatului său la conducerea prestigioasei instituții culturale.

Valery Gergiev, un mare susținător al lui Putin, numit de Guvern în locul lui Urin

Vineri, Guvernul rus a numit un susținător notoriu al președintelui Vladimir Putin, dirijorul Valery Gergiev, în funcția de director al Teatrului Bolșoi. Gergiev este un mare susținător al lui Vladimir Putin, motiv pentru care a și fost boicotat de numeroase orchestre occidentale.

Dirijorul este deja director în cadrul Teatrului Mariinski din Sankt-Petersburg. El ocupă funcția din anul 1996. Acum, el va conduce două dintre cele mai mari instituții culturale ale Rusiei.

Vladimir Putin sugera încă din martie 2022 o fuziune între cele două teatre, așa cum funcționau ele înainte de revoluţia din 1917.

„Prim-ministrul rus Mihail Mişustin a semnat o decizie de numire a lui Valery Gergiev în funcţia de director general al Teatrului Bolşoi pentru o perioadă de cinci ani”, a anunţat guvernul, pe Telegram.

Gergiev este o personalitate controversată din cauza apropierii de Putin, dar și pentru că participă la concerte în regiunea separatistă Osetia de Sud şi la Palmira, împreună cu armata siriană.

Tot în martie 2022, Orchestra Filarmonicii din München a luat decizia de a-l concedia pe Valery Gergiev din funcția de dirijor-șef. Conducerea a invocat lipsa sa de reacție față de invazia din Ucraina. Numeroase orchestre și festivaluri din Europa și Statele Unite au protestat față de atitudinea dirijorului prin retragerea invitațiilor și angajamentelor față de acesta.

Deși Gergiev nu și-a exprimat public opiniile politice, în prezent, el are concerte doar în Rusia și China.

Valery Gergiev este numit într-un moment în care organizații neguvernamentale și presa atrag atenția asupra unei presupuse epurări culturale în Rusia. Această epocă este marcată de retrogradări, concedieri sau plecări în străinătate ale artiștilor care au exprimat critici la adresa guvernului.