Cei zece artiști care vor dansa la București fac parte din elita baletului, fiind deținători a numeroase premii intrenaționale.

Maria Alexandrova, despre care The New York Times scria că “este cu certitudine cea mai strălucitoare stea dintre soliști, care infuzează stilul ei clasic, perfect ca formă, cu energia contemporană”, se află la apogeul carierei. Și-a început cariera la Bolshoi Balet in anul 1997 iar în 2004 a devenit balerin principal. De-a lungul carierei a câștigat numeroase premii internaționale, dansând pe aproape toate scenele importante ale lumii. În anul 2005 a fost declarată Artist Emerit iar în 2009 a primit titlul de  Artist al Poporului al Federației Ruse.

Ekaterina Krysanova este balerin principal. A început baletul în anul 1995 iar din 2003 s-a alăturat echipe de la Bolshoi. Prima medalie de aur a câștigat-o la Concursul Internațional pentru juniori de la Luxemburg în anul 2001, fiind urmată de numeroase alte premii. În 2013 a fost declarată Artist al poporului al Republicii Osetia de Nord-Alania iar în 2016 a câștigat Premiul Benois-Massine Moscova-Positano.

Anastasia Stashkevich este, de asemenea, balerin principal. A absolvit Academia de Coregrafie din Moscow în 2003 când a și intrat în corpul de balet al Companiei Bolshoi. În afara premiilor câștigate, de-a lungul timpului în anul 2013 a fost declarată Artist Emerit al Republicii Osetia de Nord-Alania.

Ana Turazashvili este una dintre cele mai tinere soliste ale teatrului Bolshoi din Moscova. Este născută în Georgia, motiv pentru care presa internațională o compară cu legenda baletului universal, gruzina Nina Ananishvili. Se spune despre ea că este “viitorul star al Companiei Bolshoi”. Revista Dance Magazine scria despre Ana că “ a câstigat ovații zgomotoase pentru evoluția sa pe scena din New York, impresionând prin perfecțiunea piruetelor sale”.

 Margarita Shrainer este, de asemenea, una dintre cele mai tinere soliste din echipă. A absolvit Academia de Coregrafie din Moscova în 2011 și tot atunci a intrat în corpul de balet al Companiei Bolshoi. În anul 2016, surprinzător, a fost selecționată pentru turneul din Londra unde a primit rolul Kitri din opera Don Quijote. După evoluția sa, prestigioasa publicație The Telegraph scria că “Margarita reprezintă cea mai spectaculoasă evoluție a unei balerine, de la începător direct în vârful ierarhiei mondiale!”. Un an mai târziu a debutat în turneul din Japonia cu rolul Mireille de Poitiers pentru care a primit aprecierile publicului și al presei de specialitate.

 

Vladislav Lantratov este balerin principal. S-a născut la Moscova într-o familie de balerini. În 2006 a absolvit Academia de profil și s-a alăturat Companiei Bolshoi. A câștigat numeroase premii printre care și Soul of Dance, iar în anul 2014 a fost votat Cel mai Bun Balerin al Anului de către revista italiană Danza&Danza pentru rolul Prințului din Spărgătorul de Nuci. În 2015 a primit Masca de Aur la categoria Cel Mai Bun Balerin pentru rolul Petruccio din Îmblânzirea Scorpiei și a fost votat Balerinul Anului de către revista Tanz.

Ruslan Skvortsov  este balerin principal și dansează la Compania Bolshoi din 1998. În anul 2004 a debutat în turneul din Statele Unite ale Americii în rolul Jean de Brienne din opera Raimonda. În 2011 a primit de la Ballet Magazine UK premiul Soul Of Dance la categoria Star.

Vyaceslav Lopatin este balerin principal și membru al echipei Bolshoi Moscova din anul 2003. În 2009 a primit premiul Masca de Aur pentru cel mai bun duet, alături de celebra Natalia Osipova , pentru interpretarea din opera Silfida. În 2011,la Tibilisi, a câștigat premiul “Nina Ananiashvili” iar în 2013 a fost declarat Artist Emerit al Republicii Osetia de Nord-Alania.

Denis Savin este leading soloist. În traducer liberă s-ar numi solist de frunte. În lumea baletului este un solist specializat în interpretări solo. Încă din anul 2002, de când a absolvit Academia de Balet Bolshoi a primit roluri principale. A fost Romeo din Romeo și Julieta sau Hamlet din opera cu acelasi nume. În anul 2012 a fost recompensat cu premiul Masca de Aur la secțiunea “Cel mai bun balerin”.

Artur Mkrtchyan este mezinul echipei. Chiar dacă este la începutul carierei de solist, a fost deja remarcat de către presa internațională. Jurnalista Janet Ward de la Bachtrack scria “…în timp ce toți dansatorii din pas de huit au fost excelenți, Artur Mkrtchyan a ieșit în evidență prin dansul său puternic și sinuos.”

Cei zece balerini vor evolua pe scena Sălii Palatului într-un spectacol pas de deux din opere celebre precum Don Quijote”, “Frumoasa din Pădurea Adormită”, “Spărgătorul de Nuci”, “Raymonda”, “Flăcările Parisului” dar și din opere de balet contemporan. Pas de deux este un termen consacrat în balet. Conform enciclopediei Britannica, pas de deux este un dans pentru doi artiști care, strict clasic, urmează un model fix: un adagio susținut, o variantă solo pentru balerin, o variantă solo pentru balerină și o “coda”, un final în care ambii participanți își arătat virtuozitatea. Cu alte cuvinte, în spectacolul de la București, cei zece balerini ai Companiei de balet Bolshoi vor prezenta, într-un spectacol potpuriu din opere celebre, cele mai bune momente ale lor, pentru care au fost aplaudați pe scenele lumii și pentru care au primit numeroase premii.

“Spectacol de Gală” se anunță un spectacol de înaltă ținută artistică, considerat de specialiști evenimentul cultural al anului pentru România, pe care iubitorii de gen nu trebuie să-l ratreze. Biletele au fost puse deja în vânzare la Sala Palatului și în rețeaua Eventim iar prețurile variază între 250 și 500 de lei.