Cutremur de 7,5 grade pe Richter în Filipine

Un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade s-a produs, sâmbătă, 2 noiembrie, în zona insulei Mindanao din Filipine. Se așteaptă apariția mai multor tsunamiuri în cursul nopții ca urmare a acestui seism. Autoritățile filipineze sunt în alertă.

Primele informații au fost date de Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC). Potrivit instituției, seismul s-a produs la la o adâncime de 63 de km.

Totodată, Agenţia Seismologică Filipineză PHIVOLCS anunță că în jurul orei locale 00:00 Filipinele sunt în pericol major. Numeroase tsunamiuri s-ar putea produce, ele ar putea dura câteva ore, potrivit PHIVOLCS.

O alertă de tsunami a fost emisă și de către Agenția Meteorologică din Japonia. Ea este valabilă pentru prefecturile Chiba, Shizuoka și Kagoshima, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,5 produs în Filipine.

Postul de televiziune japonez NHK a raportat că valurile seismice, cu înălțimea de până la un metru, se așteaptă să lovească coastele de vest ale arhipelagului nipon. Se estimează că acest lucru se va întâmpla înainte de ora locală 1:30 (16:30 GMT).

US Geological Survey, agenția guvernamentală americană responsabilă cu monitorizarea geologică, seismică, hidrologică și biologică, a calculat magnitudinea cutremurului la 7,6. Potrivit agenției, acesta s-a produs la o adâncime de 32 de kilometri.

activitate seismică recentă cutremur România
SURSA FOTO: Dreamstime

Filipinele se află în apropierea Cercului de Foc al Pacificului

Filipinele sunt situate într-o zonă seismică activă, deoarece se află în apropierea Cercului de Foc al Pacificului, o regiune caracterizată de activitate seismică și erupții vulcanice frecvente. Acesta este unul dintre cele mai active inele seismice din lume, cuprinzând numeroase plăci tectonice care interacționează între ele.

Cutremurele sunt destul de frecvente în Filipine, iar această activitate seismică este asociată în principal cu mișcările plăcii tectonice de la marginea plăcii eurasiatice și plăcii filipineze. Există zone specifice în țară, precum zona insulei Mindanao, care sunt mai predispuse la cutremure și activitate seismică.

Este important să menționăm că Filipinele se află într-o continuă monitorizare seismică, iar autoritățile locale și organizațiile internaționale de seismologie urmăresc cu atenție orice activitate care ar putea reprezenta un pericol pentru populație.

Cutremurele pot varia în magnitudine și pot avea diverse efecte asupra regiunii afectate, inclusiv generarea de tsunamiuri în cazul unor cutremure puternice subacvatice. Autoritățile locale întreprind măsuri pentru a informa și proteja populația în cazul unui cutremur și pentru a minimiza riscurile asociate cu această activitate seismică.

cercul de foc al pacificului
Cercul de foc al Pacificului (SURSA FOTO: Wikipedia)