Un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit luni Turcia şi Siria şi a provocat sute de morţi şi răniţi, au anunţat autorităţile din ambele ţări. Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri.

Seismul s-a produs la o adâncime de circa 18 kilometri, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS). Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4:28 (1:28 GMT), la o adâncime de aproximativ 9 kilometri.

Consecințele cutremurului din Turcia

Valuri tsunami de mici dimensiuni s-au produs în Marea Mediterană, în apropiere de Cipru, în urma cutremurului devastator din Turcia. De asemenea, două aeroporturi din Turcia au fost închise. Bilanțul victimelor a crescut până la 568 de victime.

Zborurile de pe două aeroporturi din Turcia au fost suspendate în urma cutremurului uriaș de luni. Aeroportul Hatay din sud-estul țării a fost închis din cauza pagubelor provocate de dezastru, potrivit Sky News.

Zborurile civile de pe aeroportul Gaziantep, în sud, au fost, de asemenea, suspendate. Și operațiunile din portul Ceyhan au fost suspendate, potrivit agenției de transport maritim Tribeca.

„Mici tsunami-uri” au fost înregistrate în largul coastei Famagusta, dar nu au fost provocate pagube, potrivit directorului departamentului geologic al Ciprului, Christodoulos Hadjigeorgiou.

De asemenea, o alertă de tsunami emisă în Italia în urma cutremurului a fost retrasă. Departamentul de Protecție Civilă din Italia emisese o declarație în această dimineață în care recomanda populației să se îndepărteze de zonele de coastă din sud. Trenurile din Sicilia, Calabria și Apulia au fost oprite ca măsură de precauție, dar au fost reluate acum.

Sursa: USGS – Agenția americană de prospecțiuni geologice

Peste 560 de persoane și-au pierdut viața

În paralel, bilanțul victimelor din Turcia și Siria urcă din nou vertiginos ajungând la 568 de morți.

În cadrul operaţiunilor au fost mobilizate echipe de intervenţie din toată ţara, a scris pe Twitter preşedintele Recep Tayyip Erdogan. „Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cele mai mici pagube”, a adăugat şeful statului.

Faptul că seismul a avut loc la primele ore ale dimineții, în timp ce oamenii dormeau, a provocat mai multe victime decât dacă ar fi avut loc în timpul zilei.