Cutremur de 6.3 grade

Un cutremur de 6.3 grade s-a produs în sudul Mexicului. Seismul a fost resimțit și în capitala Ciudad de Mexico, a anunțat serviciul naţional de seismologie.

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) citat de Reuters a anunţat o magnitudine de 5,9.

Cutremurul a avut epicentrul în oraşul Matias Romero din statul Oaxaca. Acesta a avut loc la o adâncime de 108 kilometri și s-a resimţit în mai multe zone din capitala mexicană.

Alertă de cutremur

Capitala a emis o alertă. Zeci de persoane s-au grăbit să iasă din case.

„Am simţit un şoc uşor”, a scris pe reţeaua socială X Marti Batres, primarul oraşului Ciudad de Mexico, unde locuiesc aproape nouă milioane de persoane. „Pentru moment nu au fost raportate pagube”, a adăugat edilul.

Autorităţile „examinează posibilele efecte” ale cutremurului pe teritoriul statului Oaxaca, a declarat guvernatorul acestuia, Salomon Jara.

Mexicul este zguduit des de cutremure pentru că este situat pe „Cercul de foc al Pacificului”, o zonă în care convergenţa plăcilor tectonice provoacă o activitate seismică ridicată.

Pe 19 septembrie 2017, un cutremur cu magnitudinea 7,1 a provocat decesul a 369 de persoane, majoritatea în Ciudad de Mexico.

În 1985, un seism cu magnitudinea 8,1 a devastat centrul capitalei, ucigând peste 10.000 de persoane.

Cutremur puternic în sudul Filipinelor

Zilele trecute, a avut loc un cutremur major de 6,4 grade în sudul Filipinelor. Seismul a avut magnitudinea de 6,4 grade Richter. EMSC anunță că acesta a avut loc în sudul Filipinelor.

Epicentrul seismului a fost la 130 de kilometri de orașul General Santos. Acesta se află în regiunea Soccsksargen.

Potrivit Centrului seismologic, seismul a avut o adâncime de 121,7 kilometri. Din mărturiile oamenilor s-a aflat că seismul a produs un tremur lung și ușor.

Agenția de presă Baha a transmis că, potrivit autorităților, nu s-au raportat victime, dar nici alte pagube materiale.

Seism de 5,7 tot în Filipine

Tot miercuri, 4 octombrie, a avut loc un alt seism în Filipine, care a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc în strâmtoarea Luzon, în apropiere de Insulele Babuyan, în jurul orei 11:35.

Epicentrul a fost înregistrat la aproximativ 69 km (43 de mile) la nord de Namuac, în provincia Cagayan. Totodată, el a avut o adâncime de 40 km (25 de mile) și a putut fi simțit în insulele Babuyan, Batanes și nordul insulei Luzon. Nici aici nu există rapoarte inițiale privind pagube sau victime.

Filipine (Republica Filipine) este o țară insulară din Asia de Sud-Est, situată în Oceanul Pacific. Capitala sa este Manila, iar cel mai populat oraș al țării este Quezon City. La nord, ea este separată de insula Taiwan prin strâmtoarea Luzon.

Filipine se află în „Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică. Filipine este una dintre cele mai active zone seismice din lume, deoarece se află într-un loc unde plăcile tectonice se intersectează. Țara este situată pe două plăci tectonice majore, placa tectonică Filipine și placa tectonică euroasiatică, care se întâlnesc în apropierea arcului insulelor Filipine.