Cutremur de 5,9 grade pe scara Richter în Inzula Izu Oshima

Cutremur de 5,9 grade pe scara Richter! Seismul a avut loc marți, 3 octombrie 2023, la ora 14:38 (ora locală a României). Cutremurul a fost înregistrat în Insula Izu Oshima, Japonia, la o adâncime de 10 kilometri.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a oferit informațiile respective.

Izu Oshima este o insulă vulcanică din Arhipelagul Izu din Marea Filipine. Este situată la aproximativ 120 km sud-vest față de Honshu, Japonia, 22 km est față de Peninsula Izu și 36 km față de Peninsula Bosho.

Insula Izu Oshima
SURSA FOTO: hmn.wiki

Cutremur de 5,6 grade pe scara Richter în Nepal

Centrul de Cercetare pentru Geoștiințe din Germania a raportat un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter în Nepal, în apropiere de Dipayal, Doti, Sudurpashchim Pradesh. Seismul s-a produs la începutul după-amiezii de marți, la ora locală 14:21, la o adâncime mică de 10 km.

Magnitudinea exactă, epicentrul și adâncimea cutremurului ar putea fi revizuite în următoarele câteva ore, pe măsură ce seismologii analizează datele și își perfecționează calculele. Pe baza datelor seismice preliminare, cutremurul a fost probabil resimțit de multe persoane din zona epicentrului. Nu ar fi trebuit, însă, să provoace pagube semnificative.

În Dipayal, este posibil ca locuitorii să fi resimțit ușoare cutremure. Zguduiri ușoare similare ar fi trebuit să fie resimțite în:

  • Dadeldhurā, situat la 77 km distanță și locuit de 19.000 de persoane;
  • Dharchula, situat la 81 km distanță și în care locuiesc 18.300 de locuitori;
  • Dailekh, situat la 86 km distanță și cu o populație de 20.900 de locuitori.

În Jumla, ar fi putut fi resimțite cutremure slabe. De asemenea, ușoare zguduiri ar fi putut fi resimțite și în:

  • Tikapur, situat la 114 km și în care locuiesc 44.800 de persoane;
  • Dhangadhi, la 117 km și cu o populație de 92.300 de locuitori;
  • Mahendranagar, situat la 128 km și locuit de 88.400 de locuitori.

Seism în Italia

Napoli și regiunea înconjurătoare sunt din nou cuprinse de panică, după ce un cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe scara Richter a lovit zona vulcanică a Câmpiilor Flegree, luni seară. Acest eveniment a adus o nouă alertă în urma unei serii de cutremure similare în ultimele zile.

Deși nu au fost raportate victime și nici pagube materiale în urma acestui cutremur, care s-a produs puțin după ora 22:00 (20:00 GMT), populația este înspăimântată, mai ales după avertismentele specialiștilor cu privire la posibilitatea producerii unor mișcări telurice cu o intensitate mai mare. Locuitorii au ieșit în număr mare pe străzi, prevenind orice eventualitate.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de aproximativ 3 km între orașele de coastă Napoli și Pozzuoli. Regiunea vulcanului Câmpiile Flegree a fost în ultimele zile martora unei serii de cutremure cu magnitudine scăzută. Ultima erupție a avut loc aici în 1538.