Cutremur puternic în sudul Filipinelor

Cutremur major de 6,4 grade în sudul Filipinelor. Seismul a avut magnitudinea de 6,4 grade Richter. EMSC anunță că acesta a avut loc în sudul Filipinelor.

Epicentrul seismului a fost la 130 de kilometri de orașul General Santos. Acesta se află în regiunea Soccsksargen.

Potrivit Centrului seismologic, seismul a avut o adâncime de 121,7 kilometri. Din mărturiile oamenilor s-a aflat că seismul a produs un tremur lung și ușor.

Agenția de presă Baha a transmis că, potrivit autorităților, nu s-au raportat victime, dar nici alte pagube materiale.

cutremur
SURSA FOTO: Dreamstime

Un alt cutremur s-a produs astăzi în strâmtoarea Luzon, în apropiere de Insulele Babuyan

Tot miercuri, 4 octombrie, a avut loc un alt seism în Filipine, care a avut o magnitudine de 5,7 grade pe scara Richter. Cutremurul a avut loc în strâmtoarea Luzon, în apropiere de Insulele Babuyan, în jurul orei 11:35.

Epicentrul a fost înregistrat la aproximativ 69 km (43 de mile) la nord de Namuac, în provincia Cagayan. Totodată, el a avut o adâncime de 40 km (25 de mile) și a putut fi simțit în insulele Babuyan, Batanes și nordul insulei Luzon. Nici aici nu există rapoarte inițiale privind pagube sau victime.

Filipine (Republica Filipine) este o țară insulară din Asia de Sud-Est, situată în Oceanul Pacific. Capitala sa este Manila, iar cel mai populat oraș al țării este Quezon City. La nord, ea este separată de insula Taiwan prin strâmtoarea Luzon.

Filipine se află în „Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică. Filipine este una dintre cele mai active zone seismice din lume, deoarece se află într-un loc unde plăcile tectonice se intersectează. Țara este situată pe două plăci tectonice majore, placa tectonică Filipine și placa tectonică euroasiatică, care se întâlnesc în apropierea arcului insulelor Filipine.

Unul dintre cele mai notorii evenimente seismice din istoria recentă a Filipinelor a fost cutremurul din 1990 din Luzon, care a avut magnitudinea 7,8 și a provocat daune semnificative și pierderi de vieți omenești.

Eforturile de monitorizare a activității seismice și de pregătire pentru dezastre sunt importante în Filipine, deoarece țara se confruntă în mod regulat cu amenințarea cutremurelor.

Guvernul filipinez lucrează la promovarea conștientizării cu privire la măsurile de pregătire pentru cutremure și la dezvoltarea de infrastructură rezistentă la seisme pentru a minimiza daunele în cazul unor astfel de evenimente.