Curs valutar 31 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Euro a atins un nivel record

Potrivit datelor publicate miercuri de BNR, euro a ajuns la un nou record. Moneda europeană a crescut cu 0.19%, ajungând la valoarea de 4.9251 lei.

Dolarul american s-a apreciat și el în report cu moneda națională, cu 0.22%, ajungând la valoarea de 4.1969 lei.

Lira Sterlină a crescut și ea, ajungând la valoarea de 5,7864 lei.

Curs valutar 31 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Euro a atins un nivel record

Același lucru s-a întâmplat și cu Francul elvețian care a ajuns la valoarea de 4,4513 lei.

Prețul gramului de aur este de 227,4991 lei.

La ce valoare a ajuns Indicele ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut miercuri de la 1,67% la 1,68%, arată datele BNR. De cealaltă parte, Indicele ROBOR la 6 luni s-a menţinut astăzi la 1,73%.

De menționat este faptul că, în ședința de pe 15 martie, consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an. Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Curs valutar 31 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Euro a atins un nivel record

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020. Trebuie menționat faptul că IRCC se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Curs valutar 31 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. La ce valoare a ajuns euro