ANM anunță temperaturi de primăvară pentru finalul lui februarie

În ultimele zile ale iernii, vremea a fost asemenea celei de primăvară. Conform ANM (Administrației Naționale de Meteorologie), zilele următoare se vor înregistra chiar și temperaturi de până la 20 de grade Celsius. Elena Mateescu, directorul general al  (ANM), menționează că nici începutul lunii martie nu va fi caracterizat de vreme friguroasă.

„La ora 14:00 consemnăm luni deja 21 de grade la Gurahonţ (Arad) și Zimnicea, 17 grade la București – Filaret și 19-20 de grade la foarte multe stații din partea de vest și sud a țării.

Ecartul termic al unor valori ce vor caracteriza în continuare o vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit se va menține până la finalul săptămânii, deoarece cu mici variații de la o zi la alta, contăm de valori de la 10 până la 20-21 de grade marţi şi miercuri” a declarat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Meteorologul a menționat că, în a doua parte a săptămânii, se așteaptă cele mai ridicate valori de 19-20 de grade Celsius. În special în partea de vest a țării, inclusiv în Capitală. Pentru ziua de marți, se preconizează valori de 15-16 grade. Iar pentru miercuri, valori cuprinse între 14 și 16 grade.

Cel mai călduros februarie din istoria măsurătorilor

De asemenea, pentru joi, s-a prognozat o maximă de 16 grade. Se anticipează că, începând de joi noaptea, vor apărea precipitații în majoritatea zonelor. Cu precădere în partea de sud-vest și posibil în zona montană aferentă. Unde la altitudini mai mari ar putea să apară precipitații mixte și intensificări ale vântului importante, cu viteze de peste 40-50 km/h.

Astfel, conform spuselor Elenei Mateescu, până la finalul acestei ierni se preconizează o vreme deosebit de caldă. Ceea ce va duce la înregistrarea unui nou record pentru luna februarie, ca fiind cea mai călduroasă lună februarie din istoria măsurătorilor meteorologice. Acest lucru se datorează deja unei abateri termice pozitive la nivelul perioadei 1-25 februarie, de 6,6 grade Celsius.

Elena Mateescu a menționat că chiar și în prima decadă din luna martie, în prima zi a lunii Mărțișor se așteaptă valori între 10 și 16-17 grade Celsius. Elena a adăugat că acest ecart de temperatură poate fi de interes, cel puțin pentru prima decadă din martie.