Gătitul adaugă și mai multă murdărie sub forma stropilor de mâncare și a aburului gras. Chiar dacă aveți hotă sau folosiți o protecție împotriva stropilor când gătiți, grăsimea lasă urme vizibile pe dulapuri, potrivit Familyhandyman.

Cum putem să menținem dulapurile de bucătărie curate

Grăsimea lipicioasă de pe dulapurile din bucătărie poate fi îndepărtată ușor, cu câteva ingrediente surprinzător de simple. Practic, sunt câteva ingrediente pe care le avem oricând în acasă: detergent de vase, oțet și bicarbonat de sodiu. De asemenea, este nevoie de bureți moi sau cârpe din microfibră și o periuță de dinți veche.

Detergentul de vase are o capacitate incredibilă de a elimina grăsimea

”Este bine să începeți cu apă caldă și detergent de vase”, spune John Deonarain, expert în curățenie. Detergentul de vase are o capacitate incredibilă de a elimina grăsimea și este non-abraziv. Detergentul de vase conține agenți tensioactivi care fac mai ușoară clătirea murdăriei. Când agenții tensioactivi intră în contact cu reziduurile grase de pe dulapuri, fac ca grăsimea să se înmoaie imediat.

Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt ingrediente utile pentru îndepărtarea acestor pete dificile

Pentru a curăța exteriorul dulapului, luați un vas cu apă caldă și adăugați un strop de detergent de vase. Folosiți o cârpă moale sau un burete și aplicați soluția pe suprafața dulapurilor. Clătiți urmele de detergent cu o cârpă curată și umedă și lăsați apoi să se usuce.

„În interiorul dulapurilor poate fi o zonă în care nu se văd imediat punctele cu probleme”, spune Deonarain.

Bicarbonatul de sodiu și oțetul sunt ingrediente utile pentru îndepărtarea acestor pete dificile”, spune Deonarain.

Un amestec din jumătate apă și oțet este cea mai bună rețetă pentru curățarea generală a dulapurilor care sunt pline de grăsime. Oțetul alb îndepărtează petele de grăsime de pe aproape orice suprafață, spune Deonarain. Dacă ați depistat o pată uscată de murdărie în interiorul dulapurilor, frecați- o cu o pastă din bicarbonat de sodiu și puțină apă. Interioarele dulapurilor din lemn răspund bine când sunt spălate cu bicarbonat de sodiu, spune Deonarain. Este suficient de abraziv pentru a îndepărta petele.

Pete care nu vor să iasă

Dacă ați descoperit o crustă de murdărie care nu iese cu niciun chip, luați o periuță de dinți pe care nu o mai folosiți și frecați pata cu bicarbonat de sodiu, până când acțiunea abrazivă o eliberează. La final, ștergeți dulapul cu o cârpă sau cu un burete din microfibră umedă.

Nu folosiți oțet sau bicarbonat de sodiu pe exteriorul dulapurilor, decât dacă le testați întâi. Ambele substanțe pot deteriora suprafața dulapurilor din lemn. Testați un loc mai ascuns și, dacă este în regulă, mergeți mai departe.