Comparatoarele de tarife pentru a afla cea mai bună ofertă furnizorilor de gaze naturale şi energie electrică sunt acum disponibile şi pe pagina web a autorităţii de concurenţă, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei.

Află care este cea mai bună ofertă

Comparatorul de tarife realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a fost accesat de mulţi consumatori casnici pentru a analiza ofertele furnizorilor, ceea ce a dus la o îngreunare a funcţionării acestuia. Consiliul Concurenţei şi ANRE au decis ca ambele platforme pentru compararea ofertelor (gaze naturale şi energie electrică) să poată fi accesate şi de pe site-ul autorităţii de concurenţă, datele şi informaţiile din aplicaţie fiind furnizate de ANRE. Comparatoarele de tarife sunt aplicaţii prin intermediul cărora consumatorii pot analiza ofertele furnizorilor de gaze naturale şi energie electrică şi pot accesa, în mod direct şi centralizat, informaţii privind ofertele furnizorilor, documentele necesare încheierii contractelor, modalitatea de transmitere către furnizori a documentelor.

Utilizatorii pot face simulări privind valoarea facturii, prin introducerea datelor referitoare la consumul lunar şi la preţul de furnizare din contractul actual, putând, astfel, compara ofertele pentru a o alege cea care corespunde cel mai bine nevoilor lor.

Declarația lui Virgil Popescu despre liberalizare

Virgil Popescu a declarat că prin crearea unei piețe concurențiale clientul trebuie să fie în centrul problemei, nu furnizorul și că nu dorește să pună pe drumuri 6 milioane de oameni. În schimb, vrea să oblige furnizorii să ofere cele mai bune prețuri la energie, astfel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă. “Nu pun 6 milioane de oameni pe drumuri să-și schimbe contractele într-o lună, două sau într-un anumit termen, ci oblig furnizorii să ofere cele mai bune prețuri la energie, în așa fel încât consumatorul să beneficieze de cea mai bună ofertă.

E vorba de gândire, de concepția de la început a acestui market design. Noi acum creăm o piață concurențială, o gândim. Păi dacă o gândim și-i facem un market design, atunci pornim de la premisa că avem în centrul acestei piețe clientul, nu furnizorul”, a declarat Virgil Popescu.