Cum ar fi murit Aleksei Navalnîi? S-a stins în spatele gratiilor

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, a decedat vineri, 16 februarie 2024, în spatele gratiilor dintr-o colonie penitenciară izolată în Arctica, trăind în condiții dificile. Acolo, executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism”. A murit în timpul ispășirii pedepsei. Într-o zi, i s-a făcut rău, după ce s-a plimbat prin grădina închisorii. Și-a pierdut cunoștința. Personalul medical a intervenit urgent pentru a-l salva. Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic.

„La 16 februarie 2024, în colonia corecțională nr. 3, condamnatul A A Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și aproape imediat cunoștința. Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul condamnatului”, scrie într-un comunicat de presă emis de Serviciul Federal de Penitenciare din Rusia.

Aleksei Navalnîi ar fi putut influența alegerile prezidențiale din Rusia

În decembrie 2023, fusese transferat în noul centru de detenție din Iamalo-Neneția, fără ca apropiații săi să primească vreo informare, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul oamenilor. În ianuarie 2024, Aleksei Navalnîi a anunțat personal, prin intermediul rețelelor sociale, că a fost plasat „în izolare timp de șapte zile” pentru că nu s-a identificat corect. Pedeapsa sa a fost aplicată imediat după ce „a ieșit din carantină”.

„Ideea că Putin ar fi satisfăcut de faptul că m-a băgat într-o cabană din Marele Nord şi că nu voi mai fi torturat în izolare era nu doar laşă, ci naivă”, denunţa el.

Susținătorii săi au acuzat autoritățile ruse că încercau să-l izoleze pentru că se apropie alegerile prezidențiale din Rusia, ce vor avea loc pe 17 martie 2024. În februarie 2024, el a îndemnat poporul rus să nu îl voteze pe Vladimir Putin pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. Cu toate acestea, nu a dezvăluit numele candidatului care se bucura de susținerea sa în acele momente.

Aleksei Navalnîi, cel mai vehement critic al lui Vladimir Putin

În anul 2021, Aleksei Navalnîi a fost arestat și condamnat la 19 de ani de închisoare cu executare pentru diverse infracțiuni de natură politică, toate înscenate cu scop politic, spunea el. A fost cel mai aspru critic al președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Vladimir Putin_
SURSA FOTO: kremlin.ru