Așadar, Rusia va organiza alegeri prezidențiale și în teritoriile ocupate din estul şi sudul Ucrainei. Se preconizează că acestea vor avea loc în luna martie. Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală de la Moscova, conform Reuters.

Rusia va organiza alegeri prezidențiale și în teritoriile ocupate

În cadrul scrutinului, se aşteaptă ca Vladimir Putin să fie reales pentru un al cincilea mandat. Membrii Comisiei electorale au adoptat „în unanimitate” o rezoluţie care aprobă această modalitate.

Explicația a fost oferită de unul dintre responsabilii CEC, Nikolai Bulaiev, potrivit sursei menționate. Rusia a organizat deja mai multe alegeri în aceste teritorii.

Este vorba despre Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk. Rusia a proclamat anexarea acestor teritorii, pe care le controlează doar parţial, în septembrie 2022.

Moscova vrea să organizeze alegeri prezidenţiale între 15 şi 17 martie

Moscova vrea să organizeze alegeri prezidenţiale între 15 şi 17 martie. Decizia de a le organiza şi în Crimeea ocupată a fost luată mai devreme, conform informațiilor publicate de Unian.

Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a transmis săptămâna trecută că organizarea de alegeri în aceste regiuni este „nulă şi neavenită”. Potrivit autorităților ucrainene, această acțiune „încalcă dreptul internaţional”.

Vladimir Putin a anunţat vineri că va candida pentru un al cincilea mandat la alegerile prezidenţiale ruse. O modificare constituţională din 2020 îi permite să candideze până în 2030. Astfel, poate teoretic să rămână la Kremlin până în 2036, anul în care va împlini 84 de ani.

Potrivit sursei menționate, realegerea sa în funcţie este greu de pus la îndoială. Aproape toţi opozanţii principali, cum ar fi militantul anticorupţie Aleksei Navalnîi, au fost aruncaţi în închisoare sau forţaţi să plece în exil.

Forţele ruse încearcă din răsputeri să cucerească oraşului ucrainean Avdiivka

Simultan, forţele trimise de Moscova încearcă din răsputeri să cucerească oraşului ucrainean Avdiivka. Acțiunea face parte din campania de preluarea a controlului asupra întregii regiuni Donbas. Un anunț în acest sens a fost făcut chiar de autoritățile ucrainene.

Potrivit Reuters, Avdiivka este o locație cheie a Ucrainei. Se află la câţiva kilometri nord-vest de oraşul Doneţk, ocupat de Rusia, în estul regiunii Donbas.

„Inamicul a lansat duminică acţiuni intense de asalt cu sprijinul vehiculelor blindate în direcţiile Avdiivka şi Mariinka”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Oleksandr Stupun.

Sursa menționată subliniază că liniile frontului s-au schimbat foarte puțin în ultimele săptămâni în estul Ucrainei.

Totuși, luptele au fost intense, a explicat Oleksandr Stupun. Potrivit oficialului, au avut loc 610 bombardamente de artilerie în apropiere de Avdiivka, în doar 24 de ore.

Rusia încearcă să încercuiască Avdiivka, un oraş în care au mai rămas doar 1.500 de oameni din cei aproximativ 32.000 de locuitori de dinainte de război.