După căderea Uniunii Sovietice, armata turcă s-a redus, micșorându-se de la aproximativ 370.000 la 260.000 de oameni, în timp ce trecea la o forță complet mecanizată, scrie NationalInterest.

În prezent, forțele armate ale Ankarei, care numără 400.000 de oameni, sunt împărțite în armată, forțe aeriene și Marina. Un corp de forțe speciale este subordonat direct Statului Major turc.

O mare parte din echipamentul militarilor turci este fabricat în străinătate, dar țara face eforturi pentru a-și construi baza industrială militară. Turcia dezvoltă tancuri și rachete produse la nivel local și extinde legăturile cu contractanții străini. Companiile turcești au fost subcontractanți pentru avionul F-35 Joint Strike Fighter, iar Ankara dezvoltă acum propriul avion de luptă.

Acestea sunt cinci dintre cele mai puternice arme ale turcilor:

Racheta de croazieră SOM-J

Antreprenorul de apărare turc Roketsan a colaborat cu Lockheed Martin pentru a dezvolta racheta de croazieră SOM (Stand Off Missile). SOM este prima rachetă de croazieră a Turciei, concepută pentru a ataca ținte atât pe uscat, cât și pe mare. SOM este proiectată pentru a fi transportată de mai multe tipuri de avioane de război, în special de avionul F-16. SOM-J este alimentat cu turboreactor și zboară la viteze subsonice. Are o rază de acțiune de 259 km și un focos exploziv puternic.

Tancul Leopard 2

Fabricat în Germania, dezvoltat în anii 1970, Leopard 2 este un contemporan al americanului Abrams. Leopard 2 are o armură matricială compozită avansată, un pistol cu ​​120 mm și un motor diesel. Turcia operează câteva sute de Leopard 2A4, dar tancurilor le lipsesc multe dintre îmbunătățiri, în special armuri suplimentare. În 2016, cel puțin 10 tancuri au fost distruse în confruntarea cu militanții ISIS.

F-16 Fighting Falcon

Forța Aeriană Turcă operează una dintre cele mai mari flote F-16, după SUA. Avioanele de luptă din Turcia sunt înarmate cu rachete AIM-9X Sidewinder și AIM-120 AMRAAM aer-aer, rachete Maverick aer-sol și GBU -12 bombe ghidate cu laser Paveway II. Turcia nu doar zboară cu F-16, ci este una dintre puținele țări care fabrică aeronava. Experiența dobândită a făcut ca turcii să înceapă dezvoltarea primului avon de luptă indigen, T-FX. Eliminarea Turciei din programul Joint Strike Fighter înseamnă că avioanele mai vechi vor trebui să zboare mai departe, cu upgrade-uri, până când T-FX va fi gata.

Submarinele 209/214

Turcia operează 14 submarine de tip 209, având una dintre cele mai mari flote de submarine din Mediterană. Prima tranșă de șase submarine de tip 209/1200 deplasează 1.285 de tone, sunt înarmate cu torpile americane Mark 37 și pot atinge viteza de 22 de noduri. O a doua tranșă de opt submatine de tip 209/1400 a intrat în funcțiune între 1994 și 2008. Cel mai vechi model de submarin 209 va fi înlocuit cu șase submarine noi din clasa Reis de tip 214.

Bomba nucleară

Turcia nu este un stat nuclear. Dar în urma statului câștigat în timpul Războiului Rece, Ankara a devenit custodele unui număr mare de arme nucleare tactice americane. SUA au aproximativ 90 de bombe nucleare B61 la baza aeriană Incirlik, 50 alocate piloților forțelor aeriene americane, iar 40 alocate piloților forțelor aeriene turcești. Forțele turcești nu au acces la ele decât în ​​timp de război și doar sub îndrumarea și supravegherea personalului SUA.