Averile celor mai bogați oameni din lume s-au majorat

În ultimii ani, cei mai bogați cinci oameni din lume și-au mărit semnificativ averea, conform raportului anual privind inegalitatea realizat de Oxfam și citat de CNN.

Începând cu anul 2020, averea netă a acestor miliardari a înregistrat o creștere de 114%, atingând astfel un total de 869 de miliarde de dolari.

Raportul sugerează că, dacă aceste trenduri se mențin, primul trilionar al lumii ar putea apărea în următorul deceniu.

Concomitent, aproximativ 5 miliarde de persoane la nivel mondial au căzut în sărăcie din cauza efectelor:

  • inflației
  • războiului
  • crizei climatice

Proiecțiile actuale indică faptul că ar fi necesari aproximativ 230 de ani pentru a eradica sărăcia în baza tendințelor actuale.

Documentul, elaborat pe baza informațiilor colectate de la Forbes, este conceput să coincidă cu debutul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveția). Această reuniune reprezintă un eveniment de elită care adună unii dintre cei mai înstăriți indivizi și lideri mondiali.

Cu toate că inegalitatea este în expansiune, există optimism, conform declarațiilor lui Nabil Ahmed, director al Oxfam America pentru justiție economică și rasială.

Angajații și-au revendicat drepturile prin greve și au obținut acorduri care au dus la îmbunătățirea veniturilor și condițiilor de muncă. În plus, unele guverne s-au alăturat luptei, adoptând politici menite să întărească drepturile angajaților, scrie CNN.

„Ne aflăm într-o nouă epocă de aur, dar angajații, autoritățile de reglementare și organizatorii sindicali și comunitari încep să facă fisuri în ea”, a spus Ahmed.

dolari
SURSA FOTO: Dreamstime

Averile celor mai bogați oameni din lume

Elon Musk, cunoscut pentru conducerea mai multor companii, printre care Tesla și SpaceX, a înregistrat câștiguri semnificative în ultimii ani. Averea sa a atins suma de 245,5 miliarde de dolari la finele lunii noiembrie. Astfel, a fost înregistrată o creștere de 737% comparativ cu nivelul din martie 2020.

Elon Musk
SURSA FOTO: Dreamstime

Bernard Arnault, liderul companiei franceze de produse de lux LVMH, și familia sa au acum o avere netă de 191,3 miliarde de dolari. Averea sa a înregistrat o creștere de 111%.

Jeff Bezos, fondatorul Amazon, deține acum o avere de 167,4 miliarde de dolari, înregistrând o creștere de 24%.

Fondatorul Oracle, Larry Ellison, a acumulat o avere totală de 145,5 miliarde de dolari, în creștere cu 107%.

Warren Buffett, CEO-ul Berkshire Hathaway, a observat o creștere semnificativă a averii nete, atingând 119,2 miliarde de dolari, înregistrând o creștere de 48%.