Ce se va întâmpla cu Florin Cîțu? Va pleca de la Palatul Victoria? Sau așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să-i ceară demisia. Răspunsul dat de Cristian Tudor Popescu în scandalul momentului aruncă totul în aer. Jurnalistul este de părere că nici una dintre variante nu este demnă de luat în calcul.

Cristian Tudor Popescu a explicat că în ce-l privește pe Cîțu „sunt două probleme distincte”, și anume este vorba de „premier” și de „caracter”. La capitolul „premier”, CTP este de părere că Florin Cîțu că nu își va da demisia și nici Klaus Iohannis nu îi va cere acest lucru. El a explicat că Florin Cîțu a fost pedepsit pentru greșeala de acum 20 de ani și între timp a fost și reabilitat. Dacă s-ar încerca demiterea premierului, s-ar încălca un principiu juridic dacă ar fi pedepsit de două ori pentru aceeași faptă.

În ceea ce privește „caracterul”, Cristian Tudor Popescu „amendează” „fanfaronada” de care dă dovadă.  Florin Cîțu de când a intrat în cursa pentru șefia PNL și, de asemenea, răspunsul oferit jurnaliștilor despre condamnarea din SUA. În plus, spune gazetarul, premierul a „arătat aroganță împinsă până la dispreț față de cetățeni” atunci când a spus că nu știe cât costă o pâine, pentru că el nu mănâncă așa ceva.

Premierul nu își va da demisia

” Domnul Cîțu, nu își va da demisia din funcția de premier, nu îi va fi cerută demisia de către Klaus Iohannis, așa cum cere PSD și nu există nicio bază legală pentru așa ceva. Au fost făcute tot felul de apropieri între cazul lui Liviu Dragnea din 2016 și cazul lui Florin Cîțu de acum, cum că în baza legii din 2001 nu ar putea ocupe funcția de premier pentru că a suferit o condamnare penală.

Nu sunt justificate astfel de apropieri, nicidecum, pentru că în 2016 domnul Dragnea se găsea în perioada de executare efectivă a unei condamnări la 2 ani cu suspendare, condamnare penală – pentru referendumul din 2012, pronunțată în luna aprilie a anului 2016. Deci era sub efectul condamnării, și de aceea nu putea ocupa funcția de premier, în vreme ce domnul Cîțu a comis acum 20 de ani această faptă și, potrivit deciziei CCR în legătură cu acea lege din 2001, încetează interdicția de a ocupa funcții în guvern pentru persoana respectivă, dacă ea a fost reabilitată de drept între timp”, a spus CTP.

El a arătat că reabilitarea de drept se produce dacă persoana a suferit o condamnare de până la doi ani de închisoare, dacă a plătit o amendă penală și dacă după încheierea executării pedepsei vreme de trei ani nu a mai comis o altă infracțiune. Atunci se consideră reabilitată persoana și practic i se șterge din cazier ceea ce a comis atunci. Este cazul lui Cîțu.

Problemele reale ale lui Cîțu

„Repet cele două cuvinte de la începutul vorbirii mele: „premier” și „caracter”. Atitudinea domnului Cîțu în momentul de față poate avea repercusiuni pe termen lung.  Acest scandal nu va conta în cursa pentru șefia PNL. Nu! Răspunsul e scurt. Vă dați seama, acum… Cum adică? Domnul Orban vorbește despre accidente de circulație? Despre ce vorbim? Domnul Orban a lovit o fată de 14 ani cu mașina în 2007, domnul Orban s-a răsturnat cu mașina conducând cu viteză excesivă în curbă, în 2015, pe drumul Iași – Focșani… Despre ce vorbim?”, a arătat jurnalistul.

În opinia sa, problema este atitudinea domnului Cîțu în momentul de față, care poate avea repercusiuni pe termen lung în ce privește cariera domnului Cîțu.

Sursa foto: facebook