Cresc soldele și salariile de la 1 iunie

Astfel, în ceea ce privește componenta salarială, s-a convenit că, începând cu 1 iunie 2023, soldele și salariile de funcție vor fi ajustate. Concret, acestea vor fi majorate la nivelul stabilit de lege pentru anul 2022, cu aplicabilitate începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care vor fi plătite în luna iulie 2023.

„La inițiativa ministrului afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a avut loc astăzi, 30 mai 2023, la sediul MAI, o întâlnire de lucru între conducerea ministerului și reprezentanți ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI.

Discuțiile au fost purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială și cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.

Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele și salariile de funcție să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022.

Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023”, se arată în documentul citat.

Indemnizațiile și sporurile se vor acorda în întregime

În ceea ce privește indemnizațiile, sporurile și alte drepturi care alcătuiesc veniturile salariale ale personalului militar și poliției din cadrul MAI, s-a convenit că acordarea acestora în întregime. De asemenea, legat de legea pensiilor militare, care este în dezbatere în Parlament, MAI va susține toate amendamentele.

„Referitor la indemnizații/sporuri și celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar și polițiștilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an.

În privința legii pensiilor militare, proiect de act normativ aflat în dezbatere în Parlament, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a informat reprezentanții sindicatelor prezenți la întâlnire de faptul că va susține toate amendamentele formulate și asumate de instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, amendamente cu care sindicatele din MAI sunt de acord.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne își reafirmă disponibilitatea la dialog cu reprezentanții sindicatelor de la nivelul structurilor ministerului pentru a găsi soluții care să poată fi aplicate pentru rezolvarea tuturor problemelor existente în sistem, de la cele legate de salarizare până la cele de ordin logistic sau de condiții de muncă”, se mai arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Interne.