MAI va susține toate amendamentele privind modificarea legii pensiilor militare

„La inițiativa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a avut loc astăzi, 30 mai 2023, la sediul MAI, o întâlnire de lucru intre conducerea ministerului si reprezentanți ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI. Discuțiile au fost purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială și cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.

În privința legii pensiilor militare, proiect de act normativ aflat în dezbatere în Parlament, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a informat reprezentanții sindicatelor prezenți la întâlnire de faptul că va susține toate amendamentele formulate și asumate de instituțiile din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, amendamente cu care sindicatele din MAI sunt de acord.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne își reafirmă disponibilitatea la dialog cu reprezentanții sindicatelor de la nivelul structurilor ministerului pentru a găsi soluții care să poată fi aplicate pentru rezolvarea tuturor problemelor existente în sistem, de la cele legate de salarizare până la cele de ordin logistic sau de condiții de muncă”, scrie într-un comunicat de presă emis, marți, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Ce se va întâmpla, după 1 iunie, cu salariile militarilor?

„Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu data de 1 iunie 2023, pentru soldele și salariile de funcție să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Acest lucru înseamnă că soldele și salariile de funcție vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023.

Referitor la indemnizații/sporuri și celelalte drepturi care compun veniturile salariale ale personalului militar și polițiștilor din cadrul MAI, s-a convenit ca acordarea acestora în integralitate, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, să fie avută în vedere la prima rectificare bugetară din acest an”, mai scrie în acel comunicat de presă.

Cristian Ghinea, responsabil de introducerea pensiilor militare în pensiile speciale

Vă amintim că, cu câteva zile în urmă, Raluca Turcan a dezvăluit că fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a introdus pensiile militarilor în categoria pensiilor speciale.

„Aceasta este realitatea. Eu nu acuz pe nimeni. Eu vă prezint o stare de fapt. Există documente care să certifice acest lucru: ce a plecat de la Ministerul Muncii, ce a ieşit de la Ministerul Fondurilor Europene. Din punctul meu de vedere, sistemul de apărare şi ordine publică este beneficiar de pensii ocupaţionale.

Mai mult decât atât, există toate argumentele pentru a nu destabiliza aceste sisteme mai ales acum, cu un război în apropiere, cu sisteme funcţionale de siguranţă şi ordine publică şi în ţări similare. De ce în alte ţări nu-i consideră speciali şi nu i-au bulversat prin măsuri de reformă şi noi, aici, am indus oarecum o temă de ”hate”, de ură în spaţiul public împotriva acestor sisteme?”, a spus fostul ministru al Muncii în cadrul unei emisiuni de pe Prima TV.