„După un prim test negativ pentru COVID-19 luni, al doilea a fost pozitiv. Am rămas în autoizolare de luni şi voi rămâne în continuare acasă, urmând regulile stabilite”, a transmis Mariya Gabriel pe Twitter, conform agerpres.ro

Fosta eurodeputată bulgară se adaugă pe o lungă listă de comisari sau lideri comunitari care au fost nevoiţi să se autoizoleze şi să fie testaţi pentru COVID-19 după ce au fost contacţi ai unor persoane infectate cu noul coronavirus, dar Mariya Gabriel este primul comisar european confirmat cu COVID-19.

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a stat în autoizolare şapte zile după ce a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv cu coronavirus, în pofida recomandărilor agenţiei europene de sănătate publică, ce prevăd 14 zile de autoizolare pentru astfel de situaţii. Von der Leyen a invocat regulile aplicate în Belgia, ţară care a redus de la 1 octombrie perioada obligatorie de carantină de la 14 la 7 zile.

Avertizare pentru liderii Europei

Guvernele din Europa au fost îndemnate de către directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Mike Ryan, să ia măsuri urgente pentru a reduce transmiterea noului coronavirus. Printre aceste recomandări se află și interzicerea evenimentelor la care se adună multe persoane.

În ziua de joi, 9 octombrie, au fost înregistrate pentru prima dată peste 100.000 de cazuri de infectare în Europa, în contextul în care nici Rusia sau Marea Britanie nu au reuşit să reducă numărul de infectări în ultimele cinci zile.

„Nu avem răspunsuri noi. Ştim ce avem de făcut. Este îngrijorător să vezi atât de multe ţări din Europa în care numărul infectărilor este în creştere iar guvernele trebuie să ia decizii ferme pentru a încerca să limiteze şi să blocheze transmiterea virusului”, a transmis Mike Ryan într-o declaraţie de presă susţinută la Geneva.

Directorul pentru situaţii de urgenţă al OMS a atras atenţia că persoanele în vârstă şi cele care fac parte din grupe vulnerabile trebuie protejate.

Trebuie menționat că distanţarea fizică, purtarea măştii, aerisirea încăperilor sunt foarte importante. Trebuie să fim foarte, foarte atenţi cu privire la întâlnirile la care participă mulţi oameni şi care stau apropiaţi.

De asemenea, OMS a înregistrat vineri, 9 octombrie, un record de infectări cu noul coronavirus la nivel global – 350.766 în 24 de ore. Până în prezent, de la începutul pandemiei, virusul a afectat 36,58 milioane de persoane iar peste un milion de oameni au murit, conform Reuters.

Mike Ryan a anunţat că a prezentat conducerii OMS o listă cu specialiştii pentru o misiune internaţională în China, care să afle originile acestui virus, descoperit la sfârşitul anului trecut în Wuhan.