Cetățenii din București au început să primească mesaje RO-Alert care avertizează asupra ratei mari de răspândire a coronavirusului și fac apel la respectatrea normelor de siguranță, transmite DigiFM, care publică un astfel de mesaj.

Mesajul DSU

„Atenție! În Municipiul București nivelul de răspândire a noului coronavirus este unul ridicat, peste 2 la o mie de locuitori”, se arată în mesajul Departamentului pentru Situații de Urgență. DSU face în continuare recomandarea ca oamenii să respecte normele de protecție, și anume purtarea măștii, igiena mâinilor, păstrarea distanței. „Încurajați-i și pe cei din apropierea dvs să respecte cu strictețe regulile”, se încheie mesajul RO-Alert.

Potrivit autorităților, toți locuitorii Capitalei si din județele cele mai afectate vor primi această atenționare.

Municipiul Bucureşti – 579, Iaşi – 181, Bacău -179, Vâlcea – 147 sunt zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de coronavirus faţă de ultima raportare, informează, vineri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Dacă indicele depășește 3, localitatea intră în carantină

Raed Arafat a cerut luni comitetelor județene să se reunească „de urgență” pentru a impune, acolo unde este cazul, regulile de prevenire a epidemiei de coronavirus. Astfel, acolo unde se înregistrează un indice de incidență de peste 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile se va trece la carantinarea localităților, dacă există focare active, iar unde indicele de incidență este între 1,5 și 3 autoritățile locale trebuie să interzică nunțile sau botezurile, să închidă activitatea restaurantelor în interior și să se revină din nou la telemuncă.

Alertă în România! Bucureștiul, la un pas de carantină! Indicele a explodat după ultimul bilanț COVID-19

Situația la zi, vineri, 9 octombrie

Până astăzi, 9 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 148.886 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 114.792 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.186 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 5.299 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 08.10.2020 (10:00) – 09.10.2020 (10:00) au fost raportate 52 de decese (24 bărbați și 28 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria 50-59 de ani, 16 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani. 51 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.772. Dintre acestea, 613 sunt internate la ATI.