Consiliul Concurenţei intenţionează să oblige băncile să elimine sau cel puţin să limiteze nivelul comisoanelor pentru rambursare anticipată la toate tipurile de împrumuturi cu dobândă variabilă.

“În luna iunie trebuie să intre în vigoare directiva europeană prin care se prevede limitarea acestor comisioane bancare, dar dorim să discutăm cu  Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pentru a lărgi aria de aplicare a directivei”, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consilului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

El a adăugat că “logica economică” arată că pentru creditele dobândă variabilă nu este nevoie de un comision de rambursare.

“Vrem să limităm aplicarea acestui comision de rambursare la toate creditele cu dobândă variabilă cu sau fără garanţie imobiliară. Directivele europeane care se referă la acest domeniu se referă la creditele de consum fără garanţie imobiliară de până la 75.000 euro”, a precizat oficialul Consiliului Concurenţei.

Comunitatea bancară va aplica, din luna iunie 2010, limitarea la 1% a comisionului de rambursare anticipată pentru creditele de consum negarantate, cu valori cuprinse între 200 şi 75.000 de euro, potrivit unei directive a Comisiei Europene (CE).

Directiva 2008/48/CE prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

SURSA:
Mediafax