Consiliul Concurenţei (CC) ia în calcul eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele fără garanţie, susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.

„Nu ne interesează comisionul în sine, ci măsura în care acesta împiedică transferul clientului la altă bancă sau atragerea de către o bancă a unui client din cauza unui comision impus de altă bancă. În România am putea merge mai departe, prin extinderea directivei europene legată de eliminarea acestui comision la creditele fără garanţie, comisionul fiind eliminat şi la cele cu ipotecă sau cu garanţie”, a declarat Bogdan Chriţoiu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, în România, riscul este asumat doar de client, deoarece banca stabileşte o marjă fixă şi o dobândă variabilă, în schimb, în alte state europene, creditele se calculează la o dobândă fixă, iar instituţiile bancare îşi asumă astfel o parte din risc.

Comisioanele de rambursare anticipată sunt cuprinse, în general, între 2-3%, putând ajunge, însă, chiar până la 5% şi se aplică la suma rămasă de rambursat.