Cod roșu de COVID în România! Incidența în creștere în Capitală. S-ar putea reintroduce restricții

Direcția de Sănătate Publică (DSP) informează că rata incidenței coronavirus în București a crescut la 2,05 la mia de locuitori, în condițiile în care joi, rata era de 1,93 la mia de locuitori.

Așadar, este posibil să avem parte de o reintroducere a restricțiilor de către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență. Restricțiile care s-ar putea reintroduce pot fi legate de organizarea evenimentelor publice sau private, prin reducerea numărului de participanți, notează gândul.ro.

S-au reintrodus măsuri restrictive pentru mai multe zone

Capitala nu este singura cu o rată a incidenței crescute. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa informează că s-a decis reintroducerea obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate și în jurul unităților de învățământ. Autoritățile informează că măsura se aplică din 15 septembrie 2021.

„Începând cu data de 15.09.2021, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţe, târguri, oboare, bâlciuri, talciocuri, zone de aşteptare (staţii de autobuz, peroane, autogări) pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. (…) Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe o rază de 50 de metri în exteriorul unităţilor de învăţământ din judeţul Dâmboviţa”, se arată în document.

Mai multe localități din Teleorman au incidența de peste 2 la mia de locuitori

12 localități din Teleorman au înregistrat o rată a incidenței de peste 2 la mia de locuitori, motiv pentru care Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Teleorman a decis, marţi, impunerea mai multor restricții. Instituția Prefectului Teleorman a trimis un comunicat de presă în care notează că localitatea cu cea mai ridicată rată a incidenței este Beuca, cu 6,56 la mia de locuitori.

„Se constată încadrarea în limitele incidenţei cumulate la 14 zile, respectiv mai mare de 2 la 1.000 de locuitori, în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în anexa la prezenta hotărâre, începând cu data de 14 septembrie, pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluată la finalul acesteia. (…) Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la art.1 (1) vor adopta, prin hotărâre, măsurile corespunzătoare prevăzute în anexă, în funcţie de incidenţa cumulată la 14 zile, transmisă zilnic, prin grija Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Teleorman”, se precizează în comunicat.

În localitatea Beuca au fost implementate restricții începând cu data de 7 septembrie. Autoritățile au decis închiderea barurilor și a restaurantelor, dar și sălilor de jocuri de noroc.

Masca de protecție se întoarce în Brașov

Prefectul Brașovului, Mihai Cătălin Văsii, a anunașt că masca de protecție este din nou obligatorie în jurul unităților de învățământ. Mai mult decât atât, masca de protecție este din nou obligatorie în unele spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, spațiile comerciale, stațiile pentru transportul în comun.

”Da fiind că luni a început anul școlar cu prezență fizică în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Brașov și se impun acțiuni de monitorizare și verificare în ceea ce privește atât siguranța în școli, cât și respectarea măsurilor de protecție sanitară în unitățile de învățământ și în proximitatea acestora – în speță, purtarea măștii de protecție, așa cum prevede Hotărârea nr. 165/2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

De asemenea, pe fondul creșterii incidenței cazurilor de COVID-19, am reiterat necesitatea eficientizării controalelor vizând modul în care se respectă Ordinul 699/67/2021 al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne, ce prevede, între altele, obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, spațiile comerciale, precum și în unele spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, spațiile comerciale, stațiile pentru transportul în comun.

Nu ne dorim ca, din cauza nerespectării regulilor de protecție sanitară, să fim nevoiți să reintroducem alte restricții”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin