Cod roșu de COVID în Capitală! Rata de infectare a crescut din nou

Prefectura Capitalei informează că rata de infectare a ajuns de 6,64 la mia de locuitori. Potrivit regulilor impuse de autorități, atunci când rata de incidență trece de 6 la mia de locuitori într-o localitate, atunci se impun noi restricții.

Așadar, persoanele vaccinate vor avea voie să circule în weekend între ora 05:00 și ora 20:00, dar vor exista și anumite excepții. În ceea ce privește persoanele vaccinate, acestea vor putea să se deplaseze fără restricții.

În plus, magazinele se vor închide la ora 18:00, iar restaurantele și cafenelele la interior sunt închise. Același lucru se aplică și pentru terase, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Sălile de fitness și bazinele de înot se închid și ele, în timp ce nunțile și botezurile se interzic și ele.

Măsurile urmează să fie impuse în urma unei ședințe a Comitetului pentru Situații de Urgență. Ședința ar putea avea loc joi seara sau vineri.

Octavian Jurma cere stare de urgență

În timp ce premierul Florin Cîțu anunță că restaurantele și cafenelele rămân deschise, cercetătorul Ocravian Jurma susține că introducerea unei carantine naționale timp de 14 zile este singura soluție pentru a pune capăt valului de infectări.

Acesta susține că nicio țară nu lasă pandemia să evolueze liber, așa cum o face România, iar politicienii nu înțeleg prețul pe care oamenii îl vor plăti prin aceste măsuri de relaxare.

„La această oră, singurul lucru care ar putea preveni 20.000 de cazuri ar fi o carantină națională și inducerea stării de urgență săptămâna asta! Săptămâna asta, pentru că orice măsură pe care o luăm durează 14 zile până când se întâmplă! Deși 15.000 de cazuri sunt inevitabile. 20.000 de cazuri poate, însă dacă nu luăm măsuri în această săptămână, vom ajunge la 20.000 de cazuri.

Nu știm cât de sus se poate duce pandemia, pentru că niciodată, nicio țară nu a îndrăznit să lase pandemia să evolueze liber cum facem noi! Asumat politic cu orice preț. Am auzit asta în repetate rânduri din gura unor politicieni care cred că nu înțeleg despre ce vorbesc și nu înțeleg care e prețul pe care-l vom plăti atunci când ei spun că vor ține relaxată și deschisă țara cu orice preț.

Din păcate, la noi, „cu orice preț” înseamnă că nici nu ne vaccinăm, nici nu vrem să testăm, nu vrem să facem absolut nimic din lucrurile care pot limita circulația pandemiei. Lucru pe care toate țările din UE, aproape toate le-au făcut! România e un caz singular!”, a spus cercetătorul, la B1 Tv.