Premierul Florin Cîțu dă vestea pe care toți românii o așteptau. Potrivit acestuia, restaurantele și cafenelele  vor rămâne deschise indiferent de incidență, însă doar în anumite condiții, decizia urmând să fie luată în curând.

Șeful Executivului susține că a vorbit deja cu Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU pentru a permite activitățile economice de acest tip. El a mai subliniat faptul că personaele vaccinate nu trebuie să fie penalizate pentru acest lucru, acesta fiind și motivul noii măsuri.

„Am cerut domnului Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU prin care să permitem activitățile economice de acest gen, în special în HORECA să rămână deschise dacă sunt vaccinați cei din personal și pentru persoanle vaccinate, indiferent de rata de incidență. Nu trebuie să-i penalizăm pe cei vaccinați, e un principiu de la care nu vreau să mă dau la o parte”.

De menționat este faptul că aceeași regulă va fi valabile și pentru alte activități, precum evenimentele private, săli de sport.

Octavian Jurma cere stare de urgență

În timp ce premierul Florin Cîțu anunță că restaurantele și cafenelele rămân deschise, cercetătorul Ocravian Jurma susține că introducerea unei carantine naționale timp de 14 zile este singura soluție pentru a pune capăt valului de infectări.

Acesta susține că nicio țară nu lasă pandemia să evolueze liber, așa cum o face România, iar politicienii nu înțeleg prețul pe care oamenii îl vor plăti prin aceste măsuri de relaxare.

„La această oră, singurul lucru care ar putea preveni 20.000 de cazuri ar fi o carantină națională și inducerea stării de urgență săptămâna asta! Săptămâna asta, pentru că orice măsură pe care o luăm durează 14 zile până când se întâmplă! Deși 15.000 de cazuri sunt inevitabile. 20.000 de cazuri poate, însă dacă nu luăm măsuri în această săptămână, vom ajunge la 20.000 de cazuri.

Nu știm cât de sus se poate duce pandemia, pentru că niciodată, nicio țară nu a îndrăznit să lase pandemia să evolueze liber cum facem noi! Asumat politic cu orice preț. Am auzit asta în repetate rânduri din gura unor politicieni care cred că nu înțeleg despre ce vorbesc și nu înțeleg care e prețul pe care-l vom plăti atunci când ei spun că vor ține relaxată și deschisă țara cu orice preț.

Din păcate, la noi, „cu orice preț” înseamnă că nici nu ne vaccinăm, nici nu vrem să testăm, nu vrem să facem absolut nimic din lucrurile care pot limita circulația pandemiei. Lucru pe care toate țările din UE, aproape toate le-au făcut! România e un caz singular!”, a spus cercetătorul, la B1 Tv.