Într-o postare pe pagina de Facebok, cercetătorul Octavian Jurma vine cu un avertisment legat de valul 4 al pandemiei de coronavirus. Potrivit acestuia, campania de vaccinare este un eșec, iar în următoarele săptămâni, evoluția pandemiei va fi neîngreădită.

El a mai adăugat că nu se știe încă ce rată de infetare va fi în săptămâna în care se vor redeschide școlile, dar și ce se va întâmpla cu localitățile în cazul în care incidența va depăși pragurile de 3 la mie.

„Valul 4 a intrat în a 5-a săptămâna de creștere accelerată. Știm că vaccinarea este un eșec, știm că nu vom avea măsuri de prevenție până la finalul lunii septembrie și prin urmare știm că evoluția pandemiei va fi neîngrădită în următoarele 6 săptămâni. Singurele necunoscute pentru părinți (dar și elevi) și afacerile care angajează părinți sunt:

1. rată de infectare în săptămână deschiderii școlilor

2. ce vor face autoritățile când incidența va depăși pragurile 1 și 3 la mie”, a scris medicul pe Facebok.

Bucureștiul și Ilfovul ar putea fi din nou sub restricții 

Totodată, el a vorbit și despre sectorul HORECA, prezentând un tabel cu o prognoză directă a creșterii săptămânale din fiecare județ.

„Pentru HORECA necunoscută este ce vor face autoritățile când rată de infectare va depăși 1.5 și 3 la mie. În acest tabel aveți o prognoza directă simplă a creșterii săptămânale în fiecare județ. Am plecat de la rata curentă de creștere, aplicând ipoteza optimistă că rată de creștere va scădea cu 10% săptămânal. Acest tip de prognoza este precisă pe termen scurt și progresiv mai imprecisă cu fiecare săptămâna”, a adăugat el.

În ceea ce privește previziunile pentru noul an școlar, medicul susține că nu ia în calcul ca rata de infectare să fie mai mare odată cu reîntoarcerea copiilor în unitățile de învățământ.

Pe de altă parte,  acesta susține că Bucureștiul, dar și Ilfovul vor fi în scenariul galben în luna septembrie, iar alte județe vor fi și ee în aceași situație.

„Nu am adăugat ipoteza că deschiderea școlilor va mari rată de infectare, dimpotrivă, am păstrat rata de scădere. Prognoza este deci optimistă și situația reală va fi probabil mai gravă deși nu putem exclude nici miracole naturale sau artificiale. Așa cum se vede, imaginea de ansamblu este de tipping point, în care incidența va bascula rapid din zona verde în zona galbenă și roșie imediat după deschiderea școlilor.

Este acum aproape o certitudine că București și Ilfov vor fi în scenariu galben la deschiderea școlilor cu valori între 1.5 și 2.5 la 1000. Și alte județe vor fi în scenariu galben cu mare probabilitate dar incidența depinde de rată de testare și alocare a cazurilor deci nu este exclus să vedem abateri majore între incidența standard și incidența oficială. Nu putem subestima nici interferență politică în raportarea incidenței deci luați acest tabel cu rezervă de rigoare.”, a mai adăugat el.