Într-o postare pe pagina personală de Facebook, epidemiologul Octavian Jurma este pesimist cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus. Potrivit acestuia, cele 5 milioane de persoane vaccinate pe care Guvernul și le-a dorit nu vor exista în luna iulie.

„Nu numai că nu vom avea 6 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie, dar vom fi norocoși dacă vom avea 5 milioane de persoane vaccinate la 1 august și 30% din populație vaccinată în 1 septembrie”, susține Jurma.

Totodată, epidemiologul a mai adăugat că Guvernul nu vrea altceva decât să revină la normalitate, uitând de faptul că pandemia de coronavirus încă există în roMÂNIA.

„Este tabloul unui dezastru anunțat triumfal când politicienii noștri au declarat în luna mai că pandemia de COVID-19 este un capitol închis în România și prin urmare prioritatea României este revenirea necondiționată și cu orice preț la vechea normalitate. Setea după revenirea la , cea de dinainte de pandemie, e similară cu disperarea dependentului după ‘normalitatea drogului’”, adaugă epidemiologul.

Guvernul vrea doar să revină la normalitate 

În același timp, Octavian Jurma a mai adăugat că, în „vechea normalitate”, politicienii nu au nicio responsabilitate pentru declarațiile și faptele lor. El a menționat faptul că odată cu relaxarea măsurilor ”pandemia a dispărut magic”, iar cetățenii țării nu mai au niciun interes pentru vaccinare.

„În vechea normalitate scopul primar al instituțiilor publice este să angajeze clientela de partid. Vechea normalitate se vede însă în România și din cifrele și măsurile legate de pandemie. Pur și simplu nu este normal să te vaccinezi dacă nu există epidemia. Dacă amenințarea pandemiei a dispărut magic când politicienii au bătut din palme, la fel de magic a dispărut și nevoia de vaccinare a populației”, a mai spus acesta.

În postare de pe Facebook, epidemiologul a prezentat și un grafic al vaccinării din România, conform căruia, campania a intrat în platoul descendent. El a mai subliniat faptul că populația cu riscul cel mai ridicat de deces într-un eventual val 4 este în mare majoritate lipsită de protecția vaccinului.

Epidemiologul a vorbit și despre tulpina indiană, care afectează tinerii din ce în ce mai mult, lucru care îi va afecta pe cei din jurul lor.

Deși cazurile de coronavirus au scăzut semnificativ în ultimele luni, epidemiologul susține că valul 4 va veni în România, iar Guvernul trebuie să își asume acest lucru pentru a preveni un eventual dezastru sanitar.

„Tulpina Delta (indiana) infectează și tinerii mai ușor. Nici această grupa nu e protejată. Școlile nu se vor deschide în siguranță dacă profesorii și elevii/studenții nu sunt vaccinați. În școlile noastre rămâne obligatorie prezența copiilor nu și siguranță lor. Cât de importantă este să avem 50% din populație vaccinată? Vedem asta chiar acum, când imunizarea totală prin vaccinare și infectare este în jurul a 50%.

Ne bucurăm azi de reducerea aprope de zero a numărului de infectări și de revenirea la o viață aproape normală, însă singurul mod în care această stare poate poate fi păzită, poate deveni permanentă, este ca și cei care s-au infectat să se vaccineze pentru a dobândi o imunitate de lungă durata și la fel de robustă sau chiar mai bună decât cei vaccinați.

În lipsa, asumată politic, a altor măsuri de limitarea a infecțiilor, valul 4 poate fi prevenit în România doar prin vaccinare. În ruleta rusească a pandemiei Guvernul a pus pistolul pe masă și te va lăsa să îți tragi un virus în piept”, adaugă Jurma.