Cele 27 de state membre au ajuns la acord pe un plan de relansare de 750 de miliarde de euro, compus din împrumuturi rambursabile și din subvenții directe. Deși acordul se bazează pe mutualizarea datoriei, fiecare țară trebuie să suporte efortul de rambursare pentru a evita un scenariu de faliment. La emisiunea 20H de pe TF1, Emmanuel Macron a dorit să-i liniștească pe francezi.

“Nu contribuabilul francez” va rambursa datoria europeană emisă în comun pentru a finanța planul de relansare de 750 de miliarde de euro, ci “marile întreprinderi internaționale” prin intermediul noilor taxe, a dat asigurări marți președintele francez, Emmanuel Macron.

Întrebat în jurnalul de la ora 20 de pe TF1 dacă un “impozit european” va fi colectat pentru a finanța acest plan, președintele a răspuns: “Precis, nu contribuabilul francez va plăti această datorie”, ci “marile întreprinderi internaționale, uneori europene, care în prezent nu sunt solicitate suficient și care vor plăti progresiv această datorie prin fiscalitatea europeană pe care o vom construi”, notează La Tribune.

Amintind că cei 27 s-au angajat, potrivit termenilor acordului semnat marți, să “creeze noi resurse proprii”, el a precizat că actualmente sunt în studiu trei taxe: o taxa pe plasticul ne-reciclat, o taxa pe giganții din domeniul digital și o “taxa carbon”.

A început alte negocieri

Pe tema taxei din domeniul digital, Emmanuel Macron a amintit că Franța a început negocieri cu alte țări, printre care Statele Unite, sub egida Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru a taxa mai eficient aceste companii ca Google, Apple, Facebook și Amazon, acuzate regulat că nu plătesc un impozit corect.

Această taxa, “suntem pe cale să o realizăm la nivelul Franței, am decis-o pentru că Europa întârzia s-o facă și OCDE de asemenea, dar nivelul corect este nivelul european”, a insistat șeful statului. Taxă cu atât mai necesară, după părerea lui, cu cât “acești mari actori ai digitalului (…) au făcut profituri mari în timpul crizei și nu plătesc nici măcar TVA, aceleași impozite pe companii ca întreprinderile mici și mijlocii”.

În ce privește “taxa carbon”, “cerem și companiilor noastre multe eforturi pentru a fi mai verzi”, dar “când importăm oțel de la celălalt capăt al lumii”, de exemplu “din India, din China sau din altă parte”, care se face în condiții mult mai puțin virtuoase, trebuie să putem pune la granițele noastre o taxă” care să permită să se evite o “concurență neloială”.

Pentru a ajuta la rambursarea împrumutului pentru relansare, UE prevede să se doteze cu noi surse de venit. 

Prima etapă va fi crearea unei taxe pe plasticul nereciclat la începutul lui 2021.

Comisia este însărcinată să prezinte o propunere pentru un “mecanism carbon de ajustare la frontiere” (care ar scumpi produsele importate fabricate printr-un proces foarte poluant), ca și pentru o taxă pe giganții domeniului digital, pentru a le introduce “cel târziu” la începutul lui 2023.

În sfârșit, se cere Comisiei să se gândească la o nouă reformă a pieței carbonului, fără dată precizată.