Nicolae Ciucă – propunerea PNL pentru funcția de premier – este cunoscut tuturor românilor ca fiind ministrul care a condus Apărarea atât în timpul guvernării lui Ludovic Orban cât și a lui Florin Cîțu. Apreciat ca fiind un o persoană fidelă președintelui Klaus Iohannis, Ciucă a fost indicat, în repetate rânduri, pe surse, ca omul care ar putea conduce de la Palatul Victoria.

Nicolae Ciucă locuieşte în comuna Baloteşti, judeţul Ilfov. Aici el are jumătate dintr-un teren intravilan cu suprafaţa de 598 de metri pătraţi. Împreună cu soţia, generalul mai deţine începând din anul 2005 un teren intravilan de 2.829 de metri pătraţi în comuna Pieleşti din judeţul Dolj. Potrivit declarației de avere, Ciucă mai are o casă de 232 metri pătraţi cu cotă parte de 50%, finalizată în 2017.

Premierul desemnat de PNL deţine o Toyota Corolla şi un RAV4. Nicolae Ciucă are patru credite la bănci în valoare totală de 323.000 de lei. La capitolul venituri, Nicolae Ciucă a indicat că a primit un salariu anual de 195.581 lei, pentru activitatea de la Ministerul Apărării. De la MApN a încasat în 2019 un salariu total de 50.602. În 2020 a câştigat 168.613, în calitate de ministru al Apărării.

Cine este Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă are 54 de ani și este parte din PNL din octombrie 2020. El a deschis lista de candidați a PNL Dolj la Senat și a fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ludovic Orban, dar și în cel condus de Florin Cîțu. Ciucă a fost și premierul care a asigurat interimatul după ce Ludovic Orban a demisionat din funcție.

Nicolae Ciucă a fost șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El a ocupat această funcție din ianuarie 2015, iar în decembrie 2018 președintele Klaus Iohannis i-a prelungit cu un an mandatul său normal de patru ani.

El este militar de carieră și a participat la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Carieră militară de excepție

Nicolae Ciucă a fost și șef al Statului Major al Forțelor Terestre. Între 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004). Ciucă este singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak). Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi dupa al Doilea Război Mondial.

De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.