Cine a câștigat Premiul Nobel pentru Economie în 2021? Contribuțiile lor au fost imense

Totuși, trebuie menționat că o jumătate a premiului a fost acordată lui David Card pentru lucrările sale din domeniul economiei muncii. Astfel, Joshua Angrist și Guido Imbens vor împărți restul premiului pentru rolul lor în înțelegerea relațiilor de cauzalitate.

Amintim că Premiul Nobel pentru Economie este al șaselea și ultimul Nobel decernat în anul curent.

Cine a câștigat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021?

Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm.

Laureatul din acest an a fost recompensat pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Abdulrazak Gurnah s-a născut în 1948 pe insula Zanzibar din Oceanul Indian şi a ajuns în Anglia în calitate de refugiat la sfârşitul anilor 1960. A început să scrie în limba engleză şi a publicat 10 romane şi o serie de nuvele. Tema dezrădăcinării refugiaţilor se regăseşte pe întregul parcurs al operei sale literare.

Potrivit comunicatului Academiei Suedeze, dedicarea scriitorului faţă de adevăr şi aversiunea lui faţă de simplificare sunt uluitoare. Deşi acest stil poate să pară sumbru şi lipsit de compromis, Abdulrazak Gurnah urmăreşte în acelaşi timp destinele unor personaje cu multă compasiune şi cu un angajament de neclintit. Romanele sale evită descrierile stereotipe şi ne deschid ochii către o Africă de Est diversă din punct de vedere cultural şi complet necunoscută multor oameni care trăiesc în alte părţi ale lumii. În universul literar creat de Gurnah, totul se schimbă – amintiri, nume, identităţi.

Totuși, înainte ca premiul să fie anunțat, scriitorul român Mircea Cărtărescu era primul favorit al caselor de pariuri. Pe lângă Mircea Cărtărescu, lista favoriților era și  japonezul Haruki Murakami, rusoaica Lyudmila Ulitskaya și canadianca Anne Carson.