UPDATE

Scriitorul tanzanian Abdulrazak Gurnah a câştigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021, potrivit unui anunţ făcut de Academia Suedeză din Stockholm.

Laureatul din acest an a fost recompensat pentru „înţelegerea sa lipsită de compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor prinşi la intersecţia dintre culturi şi continente”, potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

Abdulrazak Gurnah s-a născut în 1948 pe insula Zanzibar din Oceanul Indian şi a ajuns în Anglia în calitate de refugiat la sfârşitul anilor 1960. A început să scrie în limba engleză şi a publicat 10 romane şi o serie de nuvele. Tema dezrădăcinării refugiaţilor se regăseşte pe întregul parcurs al operei sale literare.

Potrivit comunicatului Academiei Suedeze, dedicarea scriitorului faţă de adevăr şi aversiunea lui faţă de simplificare sunt uluitoare. Deşi acest stil poate să pară sumbru şi lipsit de compromis, Abdulrazak Gurnah urmăreşte în acelaşi timp destinele unor personaje cu multă compasiune şi cu un angajament de neclintit. Romanele sale evită descrierile stereotipe şi ne deschid ochii către o Africă de Est diversă din punct de vedere cultural şi complet necunoscută multor oameni care trăiesc în alte părţi ale lumii. În universul literar creat de Gurnah, totul se schimbă – amintiri, nume, identităţi.

Ştirea iniţială

Scriitorul român Mircea Cărtărescu este primul favorit al caselor de pariuri înaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură. Acesta va fi anunțat joi, scriu jurnaliștii de la El Mundo.

Rusoaica Lyudmila Ulitskaya, posibilă câștigătoare

Pe lângă Mircea Cărtărescu, lista favoriților mai este completată de japonezul Haruki Murakami, rusoaica Lyudmila Ulitskaya sau canadianca Anne Carson.

Mircea Cărtărescu, printre favoriți și anul trecut

Mircea Cărtărescu s-a aflat pe lista scurtă pentru desemnarea Premiului Nobel pentru Literatură și anul trecut. Informaţia a fost făcută publică atunci de către Enrique Redel, fondatorul editurii Impedimenta din Spania, care a publicat recent romanul „El cuerpo” al lui Cărtărescu.

„Academia Suedeză a redus la cinci principalii candidaţi pentru Nobelul de anul acesta. Mircea Cărtărescu este inclus, ca şi alte dăţi, în această listă selectă. Dar anul acesta probabil candidatura lui va avea mai multă putere, acum că tocmai a apărut în librăriile spaniole noua traducere a «El cuerpo» şi că în Franţa «Solenoid» a devenit un fenomen.

Nu ne place să încurajăm pariurile, dar credem că, cel puţin, să facă parte din această selecţie este un premiu suficient”, era mesajul postat de Enrique Redel pe pagina sa de Facebook.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. În prezent este profesor dr. în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Este poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist.

Poeta americană Louise Gluck, câștigătoarea din 2020

Premiul Nobel pentru literatură a fost câștigat, în anul 2020, de poeta americană Louise Gluck.

Printre cele mai populare motive ale operei poetice a Louisei Glück se numără miturile antice, în care ea reflectă condiția umană și astfel reexaminează în mod constant potențialul interpretativ al materialelor clasice. Cu precădere în volumul de poezii „Averno”, Glück împletește armonios antichitatea și prezentul. Titlul face trimitere la acul Averno în Câmpurile Flegrei, fiind considerat din Antichitate până în Evul Mediu una dintre porțile de acces către infern. Poeziile Louisei Glück tematizează acest prag dintre moarte și viață, emblematic pentru toate tranzițiile, potrivit Deutsche Welle.