Doliu imens. Toshihide Maskawa, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2008 s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani. Anunțul a fost făcut de o universitate japoneză.

Masukawa s-a făcut remarcat prin teoria sa asupra particulelor elementare, mai precizează agenția Kyodo, citată de Agerpres. În ceea ce privește cauza morții, potrivit sursei citate, Toshihide Maskawa a fost diagnosticat cu o formă agresivă da cancer bucal, pierzând lupta cu boala.

Doliu în lumea fizicii. Toshihide Maskawa a murit

Astfel, fizicianul japonez s-a stins din viață vinerea trecută din cauza unui carcinom la nivel gingival. În anul 2008, acesta a primit Premiul Nobel pentru Fizică, alături de alţi doi oameni de ştiinţă de origine japoneză, însă cu cetăţenie americană. Este vorba despre Makoto Kobayashi şi Yoichiro Nambu, care au avut o contribuție importantă în domeniul asimetriei în fizica subatomică.

În ceea ce privește activitatea sa,Maskawa a fost profesor emerit la Universitatea din Kyoto. Totodată, acesta a urmat cursurile Universităţii din Nagoya şi a obţinut doctoratul la universitatea din centrul Japoniei în 1967.

În anul 1980, laureatul Premiului Nobel pentru Fizică a devenit profesor la Institutul de Fizică Teoretică Yukawa de la Universitatea Kyoto la conducerea căruia s-a aflat ulterior.

În anul 1973, Maskawa şi Kobayashi şi-au publicat teoria, bazată pe cercetările lui Nambu, asupra existenţei a cel puţin şase quarcuri ce permiteau explicarea conceptului de asimetrie spontană în fizica particulelor.