HT Aero, o companie afliată a producătorului chinez de vehicule electrice Xpeng, a dezvăluit prototipul unei mașini zburătoare, despre care spune că va putea circula și pe drumuri. Compania intenționează ca mașina să fie lansată în 2024.

Noul vehicul terestru și aerian al HT Aero a fost prezentat la Xpeng’s Tech Day, unde compania a dezvăluit cele mai recente versiuni ale sistemului său avansat de asistență pentru șofer, numită Xpilot 4.0, transmite CNBC.

Designul final s-ar putea schimba

Vehiculul HT Aero va avea un design simplu și un rotor care se pliază. Asta va permite mașinii să circule normal, pe drumuri și să zboare odată ce rotoarele sunt extinse. Vehiculul va avea o serie de caracteristici de siguranță, inclusiv parașute, a precizat HT Aero.

Mașina ar putea atinge în aer o viteză de pînă la 130 de kilometri pe oră, timpul de zbor fiind însă limitat la 30 de minute.

 

HT Aero este sprijinită de Xpeng și de fondatorul său, He Xiaopeng. Compania a adunat săptămâna trecută 500 de milioane de dolari de la mai mulți investitori externi, inclusiv de la firme.

Mașinile zburătoare, numite și vehicule electrice verticale cu decolare și aterizare, au fost primite cu interes de producătorii de automobile și de diferite start-up-uri.

Probleme de reglementare și siguranță, dar şi un cadrul legal ce ar putea dura ani de zile

Specialiștii atrag atenția că există o serie de provocări pentru ca aceste vehicule să poată fi utilizate pe scară largă, inclusiv probleme de reglementare și siguranță.

Vehiculele zburătoare ar trebui să opereze în spațiul aerian aglomerat, alături de drone, avioane și elicoptere. Totodată, ar fi nevoie de adoptarea unui cadru legal, iar asta ar dura ani de zile.

În septembrie 2020, compania japoneză Sky Drive a realizat prima demonstrație publică a unui vehicul zburător.

Noul vehicul terestru și aerian al HT Aero a fost prezentat la Xpeng’s Tech Day, unde compania a dezvăluit cele mai recente versiuni ale sistemului său avansat de asistență pentru șofer, numită Xpilot 4.0.