Planul neașteptat al Chinei pentru încetarea focului

China, care nu va participa la summitul din acest weekend privind un plan de pace pentru Ucraina, a făcut lobby pe lângă guverne pentru propriul său plan alternativ, au declarat joi 10 diplomați pentru Reuters. Unul dintre ei a numit campania Beijingului un „boicot subtil” al reuniunii globale din Elveția.

Nouăzeci de state și organizații s-au înregistrat pentru a participa la summitul de sâmbătă și duminică, care va avea loc în stațiunea alpină Lucerna. Scopul summitului este de a obține sprijin pentru propunerile de pace ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, inclusiv retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina.

Moscova, care nu a fost invitată la Lucerna, a denunțat reuniunea, calificând-o drept inutilă. China, care are legături strânse cu Rusia, a declarat că nu va participa la conferință, deoarece aceasta nu îndeplinește cerințele Beijingului, inclusiv participarea Rusiei.

China și Rusia au proclamat un parteneriat „fără limite” cu doar câteva zile înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina în februarie 2022. Beijingul susține că este neutru în conflict și că nu a furnizat Moscovei arme sau muniții.

Beijingul, acuzat de Zelenski

După ce China a anunțat că nu va participa la summitul de la Lucerna, Zelenski a acuzat Beijingul că ajută Moscova să submineze reuniunea, acuzație negată de Ministerul chinez de Externe.

Ucraina, SUA și alte guverne occidentale au făcut lobby intens pentru ca Beijingul să participe la discuții, încercând să legitimeze summitul și să obțină un consens larg cu privire la o foaie de parcurs pentru un viitor proces de pace.

În discuțiile cu țările emergente, China nu a criticat în mod deschis summitul planificat în Elveția și nici nu a cerut direct acestor țări să nu participe, au declarat diplomați străini acreditați la Beijing pentru Reuters.

Totuși, conform unui diplomat străin, Beijingul le-ar fi comunicat țărilor emergente că reuniunea din Elveția ar putea prelungi războiul. Alți doi diplomați familiarizați cu acest dosar au menționat că China a indicat națiunilor occidentale că multe dintre țările emergente sunt de acord cu poziția sa referitoare la conferință.

Diplomații citați de Reuters au solicitat anonimatul deoarece nu au fost autorizați să discute acest subiect sensibil cu presa.

Chinezii au un plan pregătit

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns deocamdată unei cereri de comentarii din partea Reuters cu privire la efortul său de lobby. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, a declarat săptămâna trecută:

„China speră sincer că o conferinţă de pace nu se va transforma într-o platformă folosită pentru a crea o confruntare între blocuri. A nu participa la ea nu înseamnă a nu sprijini pacea”.

Pe măsură ce summitul se apropie, China și-a intensificat acțiunile prin întâlniri cu demnitari străini în vizită, apeluri telefonice și mesaje către misiunile străine pe platforma chineză WeChat, au declarat diplomații.

Li Hui, trimisul special al Beijingului pentru afaceri eurasiatice, a vizitat luna trecută Turcia, Egiptul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și s-a întâlnit cu oficiali din țările emergente la ambasadele acestora din Beijing, conform declarațiilor lor.

În plus față de motivul pentru care nu participă la summit, China a încercat să atragă națiunile emergente să se alăture planului său de pace în șase puncte, emis împreună cu Brazilia luna trecută.

Conferință de pace la Beijing?

Propunerea include organizarea unei conferințe internaționale de pace „la timpul potrivit”, recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părților și o discuție corectă a tuturor planurilor de pace.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sugerat că Beijingul ar putea fi gazda unei astfel de conferințe. Președintele Putin a exprimat sprijinul său pentru planul Chinei de soluționare pașnică a crizei, afirmând că Beijingul a înțeles pe deplin ceea ce se află în spatele acestei crize.

Patruzeci și cinci de țări au exprimat sprijin pentru propunerea Chinei, iar peste 20 de țări fie s-au alăturat, fie au luat în considerare serios această propunere, a declarat săptămâna trecută ministrul de externe chinez, Wang Yi.

Reuters nu a putut verifica independent impactul lobby-ului Chinei, dar numărul participanților înregistrați la summitul de la Lucerna este în scădere de la 107, despre care biroul lui Zelenski a confirmat la începutul lunii iunie.

În Asia, aliații SUA, Filipine și Japonia, precum și Thailanda, Singapore și Timorul de Est și-au confirmat prezența. Malaezia a declarat că va rămâne neutră, la fel și Cambodgia, care are legături economice strânse cu China. Președintele Senatului Cambodgiei, Hun Sen, a negat că ar fi fost presat de Beijing să evite conferința. Indonezia a anunțat că își va trimite ambasadorul la Berna, iar Vietnamul nu și-a clarificat încă poziția.