Ucraina va primi o nouă sumă de bani 

Liderii statelor din G7 au convenit să aloce 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Banii provin din activele ruse înghețate. Anunțul a fost făcut miercuri seara de către președinția franceză. Aceasta a precizat că fondurile vor fi disponibile până la sfârșitul anului 2024.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, a afirmat că va exista o unanimitate în cadrul G7 în privința utilizării activelor îngheţate pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.

„Va exista o unanimitate în G7 când va fi vorba de a utiliza aceste active îngheţate pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască”, a declarat înainte de aceasta John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe.

ucraina
SURSA FOTO: pixabay.com

Decizia de a oferi bani nu era unanim susținută de țările G7

Propunerea de a oferi Ucrainei împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari, garantate prin profiturile generate din aproximativ 300 de miliarde de dolari în active ale Băncii Centrale Ruse, înghețate de Uniunea Europeană și de țările G7, nu era susținută unanim de toate statele membre ale G7.

Inițiativa este în principal americană. Împrumutul va fi rambursat din profiturile obținute din activele ruse înghețate.

În cazul în care activele ruse vor fi dezghețate sau profiturile din acestea nu vor mai fi suficiente pentru a finanța împrumutul, se va pune problema redistribuirii acestei sarcini.

„Noi am pus principiile acestei repartizări şi acum tehnicienii sunt cei care trebuie să ajungă la o înţelegere asupra contractului care va fi în final semnat”, a mai subliniat Palatul Elysee.

Una dintre preocupările principale este legată de garanțiile acestui împrumut. Deși este în mare parte inițiat de Statele Unite, ar putea fi completat cu fonduri europene sau contribuții naționale.

g7 vs rusia
SURSA Foto: Dreamstime

Emmanuel Macron urmează să sosească la summitul G7

Președintele francez Emmanuel Macron va ajunge joi dimineață în Italia pentru a lua parte la summitul G7.

Vineri, el va avea întâlniri bilaterale cu Papa Francisc și cu președintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune.

Sâmbătă, el va călători în Elveția pentru a participa la summitul pentru pace în Ucraina. Acolo, sunt așteptați zeci de lideri din întreaga lume, cu excepția celor din Moscova și Beijing.

Macron va părăsi summitul sâmbătă seara, iar duminică va fi reprezentat, conform declarației Palatului Elysee.