Klaus Iohannis a transmis joi un mesaj cu prilejul Zilei Eroilor. Mesajul a fost prezentat de către Ion Oprişor, Consilier Prezidenţial – Departamentul Securităţii Naţionale, în cadrul ceremoniei desfăşurate la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I din Bucureşti.

Klaus Iohannis spune că Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune

Potrivit președintelui, Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia împotriva Ucrainei. Iohannis spune că acest conflict nu afectează doar suveranitatea şi interesele poporului ucrainean. Șeful statului spune că războiul riscă să destabilizeze profund ordinea internaţională.

„În fiecare an, de Înălţarea Domnului, celebrăm Ziua Eroilor pentru a aduce un pios omagiu tuturor înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru libertatea şi independenţa naţiunii, pentru crearea şi dezvoltarea statului român naţional şi unitar. Este o zi cu semnificaţii profunde, în care reperele istorice şi puterea credinţei se întrepătrund şi ne reamintesc că jertfa eroilor neamului pentru atingerea intereselor naţionale nu a fost în zadar”, a transmis Iohannis în mesajul prezentat de Ion Oprişor.

Șeful statului spune și că „avem cu toţii datoria să-i onorăm cu deosebit respect pe cei care au făcut sacrificiul suprem pentru ca noi astăzi să trăim în libertate şi democraţie”.

Președintele a transmis în mesaj și recunoștință faţă de eroii care au supravieţuit ororilor celui de-al Doilea Război Mondial, dar și față de cei care s-au opus dictaturii comuniste şi care au luptat pentru libertate în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.

„În acelaşi timp, ne manifestăm recunoştinţa faţă de eroii care au supravieţuit ororilor celui de-al Doilea Război Mondial, faţă de cei care s-au opus dictaturii comuniste şi care au luptat pentru libertate în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, contribuind decisiv la înlăturarea regimului totalitar din România”, mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis, steag Romania
SURSA FOTO: Facebook/ Klaus Iohannis

Suntem martori ai unor provocări majore

Potrivit lui Klaus Iohannis, „abnegaţia, curajul şi ataşamentul lor nezdruncinat pentru valorile naţionale reprezintă cel mai bun exemplu pentru generaţiile viitoare de a acţiona astfel încât să preţuiască şi să protejeze aceleaşi principii şi valori fundamentale”.

El a spus și că pot apărea oricând pericole la adresa securităţii zonei noastre pe care nu le mai credeam posibile.

Președintele a declarat apoi că astăzi suntem martori ai unor provocări majore. Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, spune Iohannis.

„Libertatea, democraţia, statul de drept, menţinerea unor societăţi în care cetăţenii sunt apăraţi şi mereu în siguranţă – toate acestea par, de multe ori, a fi garantate de la sine, mai ales în lunga perioadă de pace pe care a avut-o continentul nostru. Din păcate, realităţile recente ne dovedesc că pot apărea oricând pericole la adresa securităţii zonei noastre pe care nu le mai credeam posibile. Astăzi, suntem martori ai unor provocări majore, iar Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia împotriva Ucrainei. Acest conflict nu afectează doar suveranitatea şi interesele poporului ucrainean, ci riscă să destabilizeze profund ordinea internaţională bazată pe reguli”, afirmă preşedintele.

Președintele spune că trebuie să învăţăm din lecţiile istoriei

Iohannis și-a încheiat mesajul prin a spune că trebuie să învăţăm din lecţiile istoriei. Astfel, greşelile trecutului nu se vor mai repeta, a transmis el.

„Trebuie să învăţăm din lecţiile istoriei, astfel încât greşelile trecutului să nu mai fie repetate. Este responsabilitatea generaţiei noastre să se asigure că manifestările autocratice, imperialiste şi extremiste sunt contracarate şi este instaurată o pace durabilă. Transmit aprecierea mea tuturor reprezentanţilor structurilor din sistemul naţional de apărare care continuă să-şi pună viaţa în pericol pentru apărarea intereselor României, dar şi pentru toţi acei eroi nevăzuţi care acţionează, zi de zi, cu dăruire şi curaj pentru salvarea vieţii semenilor lor şi pentru ca înaltele valori umane să fie respectate şi asigurate. Glorie eternă eroilor noştri! Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toţi martirii neamului!”, a conchis Iohannis.