Vineri, 7 ianuarie, China a informat public că va sprijini intervenţia militară condusă de Rusia în Kazahstan, inițiată pentru a opri protestele antiguvernamentale desfășurate de la începutul lui 2022, transmite agenţia DPA.

China susţine toate eforturile care ajută autorităţile din Kazahstan să pună capăt haosului cât mai repede posibil”, a informat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China. Acesta a adăugat că Beijingul se opune forţelor externe ce provoacă tulburări sociale pentru a incita populația la violență.

China, solidară față de Rusia și Kazahstan

Prin anunțul oficial, China şi-a exprimat ferm solidaritatea pentru guvernanții din Kazahstan şi Rusia. Joi, 6 ianuarie, autoritățile chineze au informat despre noua schimbare a Beijingului, care a etichetat situația actuală din Kazahstan drept o „problemă internă”.

La solicitarea Guvernului din Kazahstan, Moscova a trimis militari să participe la desfăşurarea unei „forţe colective de menţinere a păcii” a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), aflată sub controlul Rusiei.

Vladimir Putin este acum în fața unei probleme la care nici nu s-ar fi gândit. Într-o analiză CNN, se arată că revoluţia din Kazahstan, reprimată cu ajutorul forţelor militare ruse, reprezintă o problemă în plus pentru preşedintele rus. Este o problemă neprevăzută şi survenită într-un moment în care Rusia era mai degrabă concentrată asupra crizei din sudul Ucrainei.

Revoluția din Kazahstan îi dă mari bătăi de cap lui Putin

Pentru președintele rus Vladimir Putin, evenimentele care se desfășoară la granița sa sudică sunt îngrijorătoare. Rusia întreține relații strânse cu Kazahstanul și depinde de cosmodromul de la Baikonur ca bază de lansare pentru toate misiunile spațiale cu echipaj rusesc. În plus, aproximativ 20% din populația Kazahstanului este de etnie rusă, arată sursa citată.

Din 1991, de la declararea independenţei fastă de fostul URSS, Kazahstanul a fost condus în mod autoritar până în 2019 de președintele Nursultan Nazarbaev, a cărui guvernare a fost marcată de cultul personalității, cu statui ridicate în toată țara și stabilirea unei noi capitale redenumite după el.

Revoluția, o distragere a atenţiei de la criza ucraineană

Pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, această revoluţie venită pe neaşteptate reprezintă o bătaie de cap suplimentară, sau „o distragere a atenţiei” de la criza ucraineană pe care Kremlinul nu şi-o dorea, afirmă analiştii politici consultaţi de CNN.

Este de aşteptat, în acest condiţii, ca Moscova să se folosească de contactele din elita populaţiei Kazahstanului, împreună cu alte surse şi contacte din mediile economice, de afaceri dar şi ale organizaţiilor de securitate, pentru a înăbuşi protestele.

Rusia a trimis deja trupe în Kazahstan, un detașament de trupe de reacție rapidă. Decizia lui Putin vine în contextul în care violențe mortale s-au răspândit în fostul stat sovietic controlat cu strictețe. Potrivit informațiilor transmise de autoritățile internaționale, polițiștii au fost nevoiți să ucidă zeci de protestatari în cel mai mare oraş al ţării, Almaty.