China, despre reducerea riscului unui conflict nuclear: Acordul asumat de ONU va crește încrederea

Totodată, ministrul de Externe adjunct din China a subliniat că acordul asumat luni de liderii celor cinci state dotate cu arme nucleare, respectiv SUA, China, Rusia, Regatul Unit și Franța, va „crește încredere”, potrivit informațiilor transmise de afp.com

„Declaraţia comună emisă de liderii celor cinci state dotate cu arme nucleare va contribui la creşterea încrederii reciproce şi la înlocuirea concurenţei dintre marile puteri prin coordonare şi cooperare”, a declarat ministrul de Externe adjunct al Chinei, Ma Zhaoxu.

Va contribui la crearea unei „relaţii echilibrate între marile puteri”

De asemenea, Ma Zhaoxu a numit acordul „pozitiv şi semnificativ”, adăugând că va contribui la crearea unei „relaţii echilibrate între marile puteri”. Declaraţia „întruchipează voinţa politică a celor cinci ţări de a preveni războiul nuclear şi exprimă vocea comună a menţinerii stabilităţii strategice globale şi a reducerii riscului de conflict nuclear”, a completat Ma Zhaoxu.

„Cele cinci ţări ar trebui să considere declaraţia comună ca un nou punct de plecare, să sporească încrederea reciprocă, să consolideze cooperarea şi să joace un rol activ în construirea unei lumi cu pace durabilă şi securitate universală”, a mai spus acesta, conform sursei menționate.

Cele cinci ţări membre ale Consiliului de Securitate s-au angajat luni „să prevină diseminarea” armelor nucleare

Cele cinci ţări membre ale Consiliului de Securitate s-au angajat luni „să prevină diseminarea” armelor nucleare, într-o declaraţie comună înainte de o conferinţă pentru examinarea implementării Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP).

În plină negociere cu Iranul, suspectat că vrea să se doteze cu bomba atomică, cele cinci puteri nucleare îşi subliniază „voinţa de a lucra cu toate statele pentru a instaura un mediu de securitate care să permită realizarea mai multor progrese în materie de dezarmare, având drept obiectiv ultim o lume scutită de arme nucleare”, a transmis preşedinţia franceză, care coordonează lucrările acestor ţări de doi ani.