Într-un text postat luni pe site-ul Ministerului de Externe, Wang a subliniat că nu este „nimic rău” în competiția dintre cele două națiuni și că aceasta ar trebui să fie „pozitivă”. Oficialul chinez susține și că problemele actuale din relația SUA-China sunt cauzate de „problemele strategice de judecată” ale părții americane.

Dacă există o confruntare, atunci China va lupta până la capăt

„Dacă există o confruntare, atunci China nu se va teme de ea și va lupta până la capăt”, a avertizat Wang Yi, potrivit ABC.

Într-un apel lansat luna trecută, președintele american Joe Biden a făcut noi presiuni asupra omologului său, Xi Jinping în privința respectării drepturilor omului. În timpul summit-ului virtual, liderul chinez a avertizat că Beijingul va răspunde la ceea ce el a numit o provocare în legătură cu Taiwan.

Acțiuni îndărătnice de subminare a păcii

Amintind și el acest subiect fierbinte, Wang a reafirmat hotărârea Beijingului de a aduce Taiwanul sub controlul său. El a numit Taiwanul un „rătăcitor” care se va întoarce în cele din urmă acasă și a avertizat că nu este o piesă de șah cu care alții se pot juca.

În ultimii doi ani, Beijingul și-a intensificat presiunea militară și diplomatică pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate, înfuriind autoritățile de la Taipei și provocând îngrijorări profunde la Washington.

Wang, care este și consilier de stat, crede că motivul principal al tensiunilor actuale au fost încercările guvernului din Taiwan de a „se baza pe Statele Unite pentru independența sa”. „Aceste acțiuni îndărătnice au schimbat status quo-ul și au subminat pacea în strâmtoarea Taiwan”, a precizat Wang.

SUA, noi sancţiuni economice împotriva unor companii chineze

Reacția oficialului chinez vine după ce Statele Unite au adoptat sancţiuni economice împotriva unor companii de biotehnologie şi de înaltă tehnologie chineze, pe care le acuză că au o contribuţie la amplificarea supravegherii minorităţii uigure din provincia Xinjiang din China.

O serie de de apărare a drepturilor omului au acuzat Beijingul că fac o supraveghere fără precedent a acestei populaţii, în special prin cercetări cu autorul ADN-ului şi folosirea inteligenţei artificiale pentru recunoaştere facială.