Administrația Joe Biden a anunțat că SUA a achiziționat 500 de milioane de teste rapide pentru Covid-19, care urmează să fie distribuite populației pe gratis. Această inițiativă a pornit din cauza apariției tulpinei Omicron pe teritoriul american. În prezent, noua tulpină sud-africană a devenit virus dominant în Statele Unite ale Americii, reprezentând aproape trei sferturi din numărul total de persoane noi infectate.

Noi restricții în SUA împotriva Omicron

În contextul actual, autoritățile americane au impus noi restricții de protecție împotriva Omicron. Deși 73% dintre cetățenii adulți sunt deja vaccinați cu schema completă împotriva Covid-19, Joe Biden este îngrijorat pentru persoanele nevaccinate.

„Dacă nu sunteți vaccinat, aveți un risc mare de a vă îmbolnăvi. Această variantă este foarte transmisibilă, iar cei nevaccinați au șanse de opt ori mai mari de a fi spitalizați și de 14 ori mai multe șanse de a muri din cauza Covid”, au transmis autoritățile americane.

Astfel au fost achiziționate 500 de milioane de teste rapide pentru Covid-19. S-a decis ca aceste teste antic-covid să fie împărțite gratuit oamenilor care le solicită. Distribuirea oficială va începe în ianuarie 2022.

De asemenea, numărul personalului medical repartizat în spitalele din întreaga țară va crește cu 1.000, fiind de cinci ori mai mare decât acum.

În plus, vor fi amenajate noi centre federale de testare anti-covid la nivel național. Primul nou sediu va fi în New York City, unde numărul persoanelor contaminate cu Omicron a crescut considerabil.

„Nu este nevoie să blocăm economia”

Adminitrația președintelui american a explicat că aceste măsuri noi au fost implementate pentru ca activitatea oamenilor să se poată desfășura, în continuare, în condiții normale. Administrația Joe Biden susține că are „instrumentele pentru a trece peste acest val. Nu este nevoie să ne blocăm școlile și nici economia”, potrivit BBC.

Casa Albă a declarat că măsurile care urmează să fie anunțate public de Joe Biden vor „atenua impactul pe care persoanele nevaccinate îl au asupra sistemului nostru de sănătate”.