Vladimir Putin este acum în fața unei probleme la care nici nu s-ar fi gândit. Într-o analiză CNN, se arată că revoluţia din Kazahstan, reprimată cu ajutorul forţelor militare ruse, reprezintă o problemă în plus pentru preşedintele rus. Este o problemă neprevăzută şi survenită într-un moment în care Rusia era mai degrabă concentrată asupra crizei din sudul Ucrainei.

Pentru președintele rus Vladimir Putin, evenimentele care se desfășoară la granița sa sudică sunt îngrijorătoare. Rusia întreține relații strânse cu Kazahstanul și depinde de cosmodromul de la Baikonur ca bază de lansare pentru toate misiunile spațiale cu echipaj rusesc. În plus aproximativ 20% din populația Kazahstanului este de etnie rusă, arată sursa citată.

Din 1991, de la declararea independenţei fastă de fostul URSS, Kazahstanul a fost condus în mod autoritar până în 2019 de președintele Nursultan Nazarbaev, a cărui guvernare a fost marcată de cultul personalității, cu statui ridicate în toată țara și stabilirea unei noi capitale redenumite după el.

Revoluția, o distragere a atenţiei de la criza ucraineană

Pentru preşedintele rus, Vladimir Putin, această revoluţie venită pe neaşteptate reprezintă o bătaie de cap suplimentară, sau „o distragere a atenţiei” de la criza ucraineană pe care Kremlinul nu şi-o dorea, afirmă analiştii politici consultaţi de CNN. Este de aşteptat, în acest condiţii, ca Moscova să se folosească de contactele din elita populaţiei Kazahstanului, împreună cu alte surse şi contacte din mediile economice, de afaceri dar şi ale organizaţiilor de securitate, pentru a înăbuşi protestele.

Rusia a trimis deja trupe în Kazahstan, un detașament de trupe de reacție rapidă. Decizia lui Putin vine în contextul în care violențe mortale s-au răspândit în fostul stat sovietic controlat cu strictețe. Potrivit informațiilor transmise de autoritățile internaționale, polițiștii au fost nevoiți să ucidă zeci de protestatari în cel mai mare oraş al ţării, Almaty.

S-a anunțat restabilirea ordinii constituționale

Între timp, însă, președintele Kassym-Jomart Tokayev a anunțat oficial restabilirea ordinii constituționale în întreaga țară. „Autoritățile locale dețin controlul asupra situației”, a informat acesta. Anunțul a fost făcut public de Kassym-Jomart Tokayev în timpul unei întâlniri în sediul unei instituții de luptă anti-teroristă. Președintele Kazahstanului a informat că forțele de ordin se află în continuare pe teren.

„Ordinea constituțională a fost restabilită practic în toate regiunile țării. Autoritățile locale dețin controlul asupra situației”, a spus acesta.

Amintim că populația din Kazahstan a început noul an cu o serie de proteste în masă. Oamenii au ieșit furioși în stradă de pe 2 ianuarie. Protestatarii sunt nemulțumiți de scumpirea gazului lichefiat, aceștia au transformat rapid protestele în revolte și ciocniri cu poliția.