Schimbare de ultim moment privind Certificatul Verde! Va fi valabil în țară doar pentru cei care au și a treia doză

Conform informațiilor transmise de bloomberg.com, comisia Europeană va propune ca statele membre să continue să primească toți călătorii imunizați cu vaccinuri aprobate de UE. Mai mult, țările UE vor fi nevoite să își redeschidă granițele începând cu 10 ianuarie pentru toți cei care au primit vaccinuri aprobate de OMS.

Totuși, va apărea o modificare privind valabilitatea Certificatului Verde. Acesta va fi valabil doar 9 luni, nu un an, cât a fost anunțat inițial. În acest context, UE urmează să clarifice cum va fi prelungită valabilitatea certificatului, în cazul celor care își fac și a treia doză. Simultan, Franța a anunțat deja că din 15 ianuarie, doar cei care au și a treia doză vor avea un certificat verde valabil, în cazul în care a trecut o anumită perioadă după a doua doză.

„Comisia propune axarea mai pronunţată pe abordarea ‘bazată pe persoană’ pentru măsurile legate de călătorii şi o perioadă standard de valabilitate a certificatelor de vaccinare de nouă luni după schema principală de vaccinare. Comisia ar putea, la nevoie, să propună o perioadă corespunzătoare de valabilitate de asemenea pentru certificatul verde emis după un booster”, transmite Comisia Europeană.

Mai mult, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a prezentat la o conferinţă de presă detaliile acestei recomandări, menţionând că Bruxellesul propune extinderea certificatului de vaccinare şi după vara viitoare „ca măsură pentru a facilita libera circulaţie în siguranţă” în interiorul UE.

UE urmează să clarifice cum va fi prelungită valabilitatea documentului

UE urmează să clarifice cum va fi prelungită valabilitatea certificatului, în cazul celor care își fac și a treia doză. În acest timp, Franța a anunțat deja că din 15 ianuarie, doar cei care au și a treia doză, dacă a trecut o anumită perioadă după a doua doză, vor avea un certificat verde valabil.

„Începând din 15 ianuarie, certificatul de vaccinare al francezilor între 18 și 65 de ani nu va mai fi valabil. Persoanele vizate au la dispoziție trei luni să facă a treia doză”, a anunțat, astăzi, ministrul francez al sănătății, Olivier Véran, potrivit televiziunii franceze BFMTV.

Iar în timp ce fiecare țară anunță propriile măsuri, guvernele țării UE fac presiuni către Bruxelles, potrivit Bloomberg, pentru o uniformizare a regulilor în țările membre, astfel încât călătoriile în interiorul blocului comunitar să nu mai fie afectate. Asta în contextul în care statele UE au avut abordări diferite în ceea ce privește durata de valabilitate a vaccinurilor și modul de gestionare a dozei a treia de rapel.