În cealaltă lume, cea de dinainte ca totul să înghețe, un vecin din Colorado îmi spunea că a venit vremea ca liberalii să se „înarmeze”. Cealaltă tabără e înarmată, argumenta el, și nu s-ar da în lături de la nimic.

Ce le vom spune nepoților noștri atunci când Ivanka Trump va deveni cel de al 46-lea președinte al SUA, în 2025, iar limitarea numărului de mandate prezidențiale va fi fost abolită? Că am încercat cu vorbe, vorbe de toate felurile, a pufnit el, dar ei aveau arme de foc.

L-am contrazis. Democrația americană nu e democrația ungară, acum moartă.

Mecanismele ei de control și echilibru sunt adaptabile. Excesul de arme de foc e un flagel american. Ba nu, a insistat el, o să vezi tu până în iunie 2020. Vine războiul civil, sau ceva pe-acolo. Ia-ți pușcă, omule, înainte de a fi prea târziu.

Vecinul meu nu a prezis și ce uniforme vor purta facțiunile americane în război. Că măștile vor deveni norma în bastioane democrate precum Telluride sau Ridgway, dar vor fi detestate în zona rurală pro-Trump din Colorado – un detaliu vestimentar care-i trădează pe intelectualii liberali terorizați de virus.

Cei responsabili, cu fețele pe jumătate ascunse, înfruntându-i pe cei fără mască, adepții sloganului „trăiește liber sau mori”, pe întinderile vaste și printre fracturile unei țări lipsite de conducere.

Iată că din nou în această republică zdrențuită rareori mai găsești cumpătare. Virusul e Godzilla, distrugând totul în calea sa. Sau virusul e un mit – vedeți-vă de treabă. Trecând cu bicicleta peste Podul Manhattan observ un graffiti nou: „[președintele Amazon, Jeff] Bezos a creat virusul.”

Nimeni nu a prevăzut că un patogen cam de o mie de ori mai mic decât grosimea unei gene poate declanșa așa ceva într-o societate în care adevărul însuși fusese anihilat de președintele Trump, zi de zi și minciună după minciună. Dacă a fost el în stare să nege vizibilul, cum ar fi numărul de participanți la ceremonia sa de inaugurare, imaginați-vă ce poate face cu invizibilul. Sau nu vă mai imaginați, doar priviți în jur.

Într-un mesaj postat pe Twitter luna trecută, Trump își îndemna zecile de milioane de admiratori din rețea să „ELIBEREZE” Virginia din carantină și să „vă salvați mărețul vostru al Doilea Amendament” [stabilește dreptul individului de a deține și purta arme de foc – n.trad.], care este „sub asediu”.

Sau, în traducere liberă, puneți mâna pe arme cât încă mai puteți pentru a lupta cu conspirația liberală a virusului, care nu este decât cea mai nouă tentativă de castrare a Americii, după schimbarea climei și toate celelalte.

Indolența Sa Jared Kushner, ginerele președintelui și persoana avizată capabilă să rezolve orice problemă cunoscută a planetei, a fost întrebat de revista Time dacă e dispus să-și asume angajamentul că alegerile vor avea loc pe 3 noiembrie.

„Nu sunt sigur că-mi pot lua angajamentul într-un sens sau în celălalt, dar pe moment acesta e planul”, a declarat el.

Bine de știut. Pe moment, există un plan de a se ține alegeri. Ia-ți pușcă, omule, înainte de a fi prea târziu.

Pentru Trump, actualul dezastru nu e nimic mai mult decât o altă conspirație a statului paralel, la fel ca ancheta Mueller și procedura de destituire. Întregul dezastru: bilanțul morților pandemiei, cu siguranță umflat de niște funcționari care vor să-l submineze; Indicele Dow ciobit; cel mai mare șomaj de după Marea Criză [din anii ’30 – n.trad.]; colapsul economiei sale „spectaculoase”; predicțiile științifice lugubre privind consecințele repornirii premature a economiei.

Toate sunt legate de fapt de el, pentru că totul este el, scrie Roger Cohen, în The New York Times.

Adepții lui Qanon, o teorie a conspirației promovată de o mișcare de extrema dreaptă, îi alimentează paranoia președintelui, după cum au scris colegii mei Matthew Rosenberg și Jim Rutenberg. Aud acum că litera „Q” a început să apară pe tricourile unor protestatari de extrema dreaptă din Germania. La o demonstrație recentă din Stuttgart câteva pancarte îi enumerau pe „cei mai răi dictatori” din istorie: Bill Gates, urmat de Angela Merkel și, undeva mai jos, Hitler.

Unii protestatari germani poartă steaua galbenă. Ei susțin că Anne Frank s-ar fi aflat printre ei, protestând contra „dictaturii corona” care a închis inutil cea mai mare economie a Europei. Christian Drosten, un virolog german recunoscut cu un podcast popular, primește amenințări cu moartea, la fel ca Anthony Fauci, cel mai mare expert al Americii în boli infecțioase. Istoria, știința, adevărul, Iluminismul sunt sub asediu. Orice s-ar putea întâmpla în America de acum până în noiembrie.

Efectiv orice. Luna aceasta Departamentul Justiției al lui Trump a retras rechizitoriul împotriva fostului consilier pentru securitate națională Michael Flynn, care deja pledase în două rânduri vinovat de fals în declarații date anchetatorilor federali în investigația privind Rusia.

Ar fi greu de imaginat vreo probă mai flagrantă a camarilei politice a lui Trump de la Departamentul Justiției, condus de Procurorul General William Barr, unde angajații preferă să se plece în fața diktatelor lui Trump decât să-și respecte jurământul depus pe Constituție. Nu-i de mirare că peste 2.000 de foști angajați ai Departamentului au cerut într-o scrisoare demisia lui Barr. El e o rușine pentru instituție.

Deci s-a cam zis cu acele mecanisme de control și echilibru pe care i le lăudam eu vecinului din Colorado.

Pe atunci, în acea epocă apusă, el îmi scria: „Nu-i de mirare că republicanii râd de noi. Politicienii miliardari dețin controlul deplin (alături de armată, deocamdată), nu-i verifică nimeni, iar cei mai mulți dintre alegătorii lor sunt înarmați, unii până în dinți, și gata să-i apere. Să faci sluj și să mori? Ce naiba? E vremea să echilibrăm lucrurile. Să salvăm țara. Să sperăm că armele de foc vor fi mereu [doar] un factor de descurajare, dar ele ar putea fi și ultima noastră speranță de a salva țara aceasta. E vremea să ne înarmăm, liberali!”

Dacă preferați, prin „înarmat” puteți înțelege să reveniți cu picioarele pe pământ, să luați atitudine, să vă înregistrați ca alegători, să vă mobilizați, să nu mai dați înapoi și să-l scoateți pe Trump din Casa Albă prin vot.

Ori altfel, poate ar fi bine să treceți pe la poligon.