Demisia şefului OMC vine într-un moment crucial pentru economia mondială, când comerţul global suferă un declin accentuat, iar lumea se îndreaptă spre cea mai severă scădere a activităţii economice de la Marea Depresiune. Brazilianul, în vârstă de 62 de ani, este din 2013 şeful instituţiei cu sediul la Geneva.

Roberto Azevedo a declarat că plecarea sa timpurie de la conducerea OMC reprezintă „o decizie personală”, în interesul superior al organizaţiei.

Ceea ce ne fereşte de o lume unde prevalează legea junglei

„Se poate ca OMC să nu fie perfect, dar este indispensabil. Este ceea ce ne fereşte de o lume unde prevalează legea junglei, cel puţin în ceea ce priveşte comerţul”, a afirmat oficialul.

În repetate rânduri, administraţia Trump a acuzat OMC că s-a îndepărtat de la obiectivul său de protejare şi liberalizare a pieţelor, iar condiţiile intrării Chinei în OMC în 2001 au dus la pierderea a milioane de locuri de muncă în SUA.

Întrebat despre plecarea lui Robert Azevedo, Donald Trump a răspuns: „Sunt ok cu asta. Am fost trataţi foarte rău. Ei au tratat China ca pe o ţară în curs de dezvoltare. Prin urmare, China a obţinut o mulţime de beneficii pe care SUA nu le au”.

În aprilie, Azevedo a anunţat că anul acesta comerţul global va scădea cu 13% – 32%, în funcţie de impactul economic al crizei provocate de pandemia de coronavirus. OMC se aşteaptă în 2021 la o creştere a comerţului mondial între 21% şi 24%, în funcţie de durata epidemiei şi de eficienţa răspunsului autorităţilor.

Organizaţia Mondială a Comerţului s-a confruntat cu probleme sistemice chiar înainte ca epidemia să afecteze semnificativ comerţul global. Numeroase state au cerut o reformă a OMV şi un nou mecanism care să rezolve disputele comerciale, după ce, în decembrie, SUA au anunţat că nu vor sprijini o propunere care ar fi permis organului de apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului să continue să funcţioneze.

Nemulţumirea SUA

Administraţia Trump a blocat numirea de noi judecători în cadrul organului de apel al OMC. Această entitate are nevoie de minim trei judecători pentru a funcţiona, însă mandatul a doi dintre cei trei membri ai organului de apel expiră marţi şi, din cauza politicii de blocaj a SUA, nu au fost numiţi încă înlocuitori. Practic, începând din data de 10 decembrie, entitatea din cadrul OMC nu a mai putut audia noi dispute comerciale.

Nemulţumirea SUA a fost provocată de ultimele decizii ale OMC care, în două dosare în care erau implicate SUA şi China, au acordat Beijingului prezumţia de nevinovăţie şi au respins acuzaţia Washingtonului privind practicile de dumping ale Chinei.

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.