Bing Liu, un profesor de la Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite, care se ocupa de studiul noului coronavirus, a fost săptămâna trecută împușcat mortal la domiciliul său.

El era „pe punctul de a face descoperiri importante”, cu privire la adevărata origine a COVID-19, susțin colegii săi.

Născut în China

Atacatorul s-ar fi sinucis. Deşi poliția nu a găsit nicio dovadă care să lege crima de cercetările sale, moartea lui alimentează deja teoriile conspirației.

Ancheta nu a găsit „nicio dovadă” care să lege cazul de activitatea cercetătorului din Pittsburgh și evocă „o dispută vizând o parteneră intimă”.

Trupul lui Bing Liu a fost găsit sâmbătă la domiciliul său, prezentând răni produse prin împuşcare la nivelul capului, gâtului, trunchiului și extremităților, potrivit Departamentului de Poliție al districtului Ross.

Savantul, născut în China, și-a obținut doctoratul la Singapore înainte de a lucra în Statele Unite.

”Dispută pasională”

Într-un comunicat, colegii săi au scris: „Bing era pe punctul de a face descoperiri importante pentru a înțelege mecanismele celulare care însoțesc infecția cu Sars-CoV-2”, anunță presa internațională.

Un alt bărbat a fost găsit mort într-o mașină aflată în apropiere. Poliția crede că acesta l-a ucis pe Bing Liu înainte de a se sinucide.

Mass-media britanică raportează că ancheta a stabilit că cei doi bărbați se cunoșteau și că această crimă urmată de sinucidere este rezultatul „unei lungi dispute legate de o parteneră intimă”.

În prezent, nu există „nicio dovadă” care să lege cazul de cercetările lui Bing Liu și de criza Covid-19.

Val de acuze

Cu toate acestea, moartea lui Bing Liu a agitat spiritele conspirative, arată sursa citată.

”Pare ceva desprins din filmul ‘Misiune imposibilă’. Poate că el a constatat că virusul provine dintr-un laborator american”, a scris un utilizator al rețelei de socializare chineze Weibo, reluând acuzațiile fără dovezi ale guvernului chinez.

De asemenea, unii speculează că cercetătorul a fost vizat pentru că s-a născut în China. Au emis ipoteze, pe social media, potrivit cărora guvernul chinez sau cel american au jucat un rol în moartea savantului.

Membrii Școlii de Medicină a Universității din Pittsburgh au promis că vor completa cercetările lui Bing Liu „în speranța de a-i aduce un omagiu excelenței sale științifice”.