Cu ce este diferită varianta britanică de alte variante COVID? Este mai periculoasă decât de așteptam

Studiul respectiv sugerează că varianta identificată în Marea Britanie are capacitatea de a se ascunde de sistemul imunitar, conform informațiilor transmise de nytimes.com

Amintim că cercetătorii britanici au descoperit o nouă variantă de SARS-CoV-2 în luna decembrie a anului trecut. În momentul în care a ajuns în alte ţări, varianta respectivă a devenit tot mai frecventă. Ulterior, aceasta, cunoscută sub numele de Alpha, a devenit varianta dominantă în SUA.

Din acest motiv, oamenii de ştiinţă s-au întrebat ce o face diferită. Potrivit studiului realizat recent, Alpha dezactivează prima linie de apărare a sistemului imunitar, oferint astfel virusului mai mult timp pentru a se înmulţi.

Explicația oferită de cercetători

„Este foarte impresionant. Orice virus de succes trebuie să depăşească acel prim sistem de apărare. Cu cât are mai mult succes în acest sens, cu atât este mai bun virusul”, a explicat dr. Maudry Laurent-Rolle, medic şi virolog la Şcoala de Medicină Yale.

Varianta din Marea Britanie are 23 de mutaţii care o diferenţiază de alte variante. Când numărul de infectării cu această variantă a început să crească, cercetătorii au început să investigheze aceste modificări genetice pentru a căuta explicaţii cu privire la motivul pentru care se răspândeşte mai repede decât alte variante.

Simultan, alţi oameni de ştiinţă s-au concentrat asupra modului în care Alpha afectează răspunsul imun al omului. Gregory Towers, virolog la University College London, a comparat celulele infectate cu varianta Alpha cu variante anterioare ale coronavirusului.

Studiile realizate la University College London arată că celulele pulmonare infectate cu Alpha au făcut drastic mai puţin interferon, o proteină care activează sistemul defensiv al corpului.

Totodată, cercetătorii au descoperit că genele de apărare erau mai „tăcute” decât în celulele infectate cu alte variante de COVID, în cazul celor infectate cu Alpha. Din acest motiv, virologii au ajung la concluzia că varianta Alpha devine „invizibilă” şi nu alertează sistemul imunitar.