Potrivit serviciului european pentru monitorizarea schimbărilor climatice Copernicus, un sistem persistent de joasă presiune în Europa a condus la cea mai răcoroasă primăvară înregistrată pe continent din 2013, scrie DPA.

Sursa citată precizează că temperatura medie din martie până în mai anul acesta a fost cu 0,45 grade Celsius sub cea înregistrată din 1991 până în 2020. În același timp, pe lângă Marea Britanie, în zone întinse din Europa au fost raportate temperaturi mai scăzute decât media pe termen lung, se arată în raportul Copernicus. O excepție în acest sens a făcut-o Scandinavia şi sud-vestul Peninsulei Iberice.

„În mai 2021, cea mai mare parte a Europei a cunoscut temperaturi sub medie, cu centrul anomaliei meteo localizat deasupra Germaniei”, a mai spus Copernicus.

Raportul mai arată că Europa a avut parte de condiții meteorologice ciclonice, deloc specifice sezonului, acesta fiind și motivul pentru care temperaturile au scăzut atât de mult.

Regiunile cele mai afectate de schimbările climatice 

„Luna a fost caracterizată de condiţii meteo ciclonice nespecifice sezonului şi acest lucru a condus la cea mai rece lună mai după 2010 înregistrată în Germania, iar temperaturile maxime din Regatul Unit să fie unele dintre cele mai scăzute înregistrate”, se mai arată în raport, potrivit Agerpres.

De cealaltă parte, în luna mai, la nivel global, cercetătorii au înregistrat temperaturi mai ridicate decât media pe termen lung. În ciuda acestui lucru, la nivel global cercetătorii au înregistrat temperaturi mai ridicate în luna mai decât media pe termen lung.

Astfel, în această lună temperatura medie a depăşit cu 0,26 grade Celsius temperatura medie din ultimii 20 de ani. Printre cele mai afectate zone se numără vestul Groenlandei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi nordul şi vestul Rusiei.

Totdată, sursa citată mai precizează că pe o perioadă de 12 luni până în mai, temperatura globală a fost cu 0,29 grade Celsius mai mare decât media înregistrată din 1991 până în 2020.