Este perioada din an cea mai așteptată de toți românii. Ei se vor vizita, poate după mult timp, cu prietenii și își vor vizita familiile și pe cei dragi. Este momentul cel mai riscant însă. Asta pentru că multe persoane vor uita de restricțiile împotriva COVID și de măsurile de precauție atât de necesare.

Un celebru medic vine însă cu un sfat pentru toți românii care nu vor să fie loviți de noul coronavirus. Acesta a ținut să facă aceste comentarii mai ales că ne aflăm încă în pandemie. Trebuie spus că varianta Omicron se răspândește cu repeziciune și tot mai multe cazuri sunt descoperite și în România.

Dr. Adrian Marinescu a venit cu o serie de sfaturi pentru a evita infectările şi a petrece momente cât mai plăcute în sânul familiei și alături de prieteni. Adrian Marinescu este director medical al Institutul „Matei Balș” din Capitală. Acesta a cerut românilor să fie prudenți și să se testeze atunci când merg în vizită de Sărbători. Un lucru este absolut util, a spus el, contexul actual. Celebrul medic le-a spus oamenilor că este bine, dacă se poate, să limiteze interacțiunile lungi.

În afară de testare, mai trebuie făcut un lucru important

„Este important să luăm în calcul că riscul de infectare este mare. După doi ani avem suficientă experienţă noi toţi să ştim că de sărbători interacțiunile duc la un risc mare de infectare.

Cred că am discutat şi în sărbătorile trecute, în momentul în care facem testarea ori că apare o simptomatologie minimă şi atunci ne putem gândi că este infecția cu SARS-CoV-2, ori că o gândim preventiv ar putea clar să ne ajute. În sensul că vom limita, nu înseamnă că o să dispară virusul. În afară de testare ar trebui să şi prevenim interacțiunile că este clar că dacă vor fi interacțiuni cu un număr mare de persoane extinse va fi un risc mare de infectare”, a spus acesta.

Medicul a ținut să menționeze că dacă avem aceste rezervări şi nu presupun interacțiuni importante și neluăm nişte măsuri, atunci riscul este mai mic. El a subliniat că trebuie să fim realiști pentru că suntem în pandemie.

Trebuie să fim realiști pentru că suntem în pandemie

„Şi chiar dacă tradiția este de a avea interacțiuni cu ceilalți trebuie să fim realiști pentru că suntem în pandemie. După Anul Nou este clar că va fi riscul să crească infectările, nu înseamnă că vor fi şi severe.

Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat în valul 4 şi cred că nimeni nu îşi mai dorește să mai ajungă la situaţii complicate. Poate că la anul viitor vom reuși să avem sărbători aşa cum eram obișnuiți înainte de pandemie”, a spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3.

În ceea ce privește anul care vine, cunoscutul medic a arătat 2022 va fi anul echilibrului. Mai exact, a spus el, vor exista infecţii, vor mai fi probleme, dar lucrurile se vor aşeza de la trecerea de la câmpul de luptă la convieţuire.

„Adică vor fi mai puţine cazuri severe, dar cu condiţia ca oamenii să se ducă la spital, sistemul de Ambulanţă să funcţioneze, pentru că altfel nu rezistăm. Valul cinci vine şi el, dar eu cred că va fi mai echilibrat, vor fi mai puţine forme severe. (…) Omenirea va fi stresată”, a spus acesta.

În opinia sa, în anul 2022, vom avea mai puţine restricţii împotriva COVID şi va fi o treabă care ţine de convieţuire.