În cursul zilei de miercuri, România a înregistrat alte tre noi cazuri de infectare cu varianta Omicron, iar unul dintre pacineții confirmați nu a călătorit în afara țării și nici nu este contact al persoanelor confirmate până acum, ceea ce înseamnă că noua tulpină se transmite deja comunitar în România.

Medicul Adrian Marinescu a oferit și el o serie de declarații în acest sens. El a precizat, despre primele două cazuri că sunt cazuri izolate. Totodată, el a adăugat că starea lor de sănătate este una bună, pacienții fiind vaccinați cu schema completă.

„Nu sunt persoane care au venit din Africa. Una dintre ele a fost în Marea Britanie, iar cealaltă a intrat în contact cu o persoană venită din Marea Britanie. Ambele persoane sunt vaccinate cu schema completă, cu forme uşoare de boală. Una dintre ele este internată pentru monitorizare, dar va fi externată în curând, iar cealaltă persoană este în carantină. Sunt primele două cazuri depistate în urma secvenţierilor de la Matei Balş”, a arătat acesta.

Trebuie menționat faptul că România nu este singură în această situație. Noua tulpină Omicron este identificată în tot mai multe ţări și există temeri conform cărora aceasta ea va genera un nou val de îmbolnăviri la începutul anului viitor. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au atras atenţia că nicio variantă a noului coronavirus nu s-a răspândit până în prezent atât de rapid ca Omicron.

„77 de ţări au semnalat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se află probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă”, a anunţat înrtr-o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la nicio altă variantă a SARS-CoV-2”, a subliniat el.

La rândul său, medicul Octavian Jurma este și el îngrijorat. Potrivit acestuia, rata de creştere a tulpinii Omicron este de 600%, comparativ cu Delta.

„La fel şi în Marea Britanie. O rată de dublare sub două zile este aproape imposibil de conceptualizat. Omicron se mişcă mai repede în Europa, unde e iarnă, decât în Africa de Sud, unde este vară. În Africa de Sud, rata de dublare a scăzut la 3 zile, în continuare mult peste maximul din Delta”, argumentează cercetătorul.

Adevărul despre importanța măștilor de protecție

El a adăugat că rata de vaccinare va juca un rol important în acest context. „Diferenţa între ţări va fi dată de rata de vaccinare, demografie şi de măsurile luate de guverne. Pentru cei care se întreabă de ce România este verde şi Danemarca roşie dacă sunt mai bine vaccinaţi decât noi, că în Danemarca sub 1% din cazurile noi ajung în spital. Compară asta cu 3% din cazurile noi care în România ajung în cimitir şi îţi dai seama ce diferenţă face vaccinul”, a adăugat el.

Octavian Jurma a spus și cum poate fi ținută sub control situația din România. El susține că particule mult mai mici pot transporta cantităţi infecţioase mai mari, comparativ cu Delta, motiv pentru care este nevoie de măști de protecție mult mai bune.

Mai exact, medicul a subliniat faptul că este nevoie de FFP2 şi FFP3 în spaţiile închise, măștile medicinale find suficiente doar în spațiile deschise. Totodată, el a mai adăugat că și igiena rămâne importantă.

„Aceste particule pot persista mai mult în aer şi pot ajunge la distanţe mai mari de 2 metri. Avem nevoie deci de filtre mai bune şi de măşti mai bune. E momentul să trecem la FFP2 şi FFP3 în spaţiile închise. Măştile chirurgicale pot fi suficiente în spaţiile deschise, însă în spaţiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună.

Masca este acum mijlocul primar de protecţie faţă de Omicron, indiferent dacă eşti vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă distanţarea fizică (care trebuie mărită) şi igiena (care rămâne aceeaşi)”, explică medicul.