Grecia impune noi restricții de călătorie! De când va fi aplicată noua măsură?

Potrivit noilor reguli, călătorilor li se va solicita un test PCR negativ valabil 48 de ore, scrie afp.com. Totodată, că noua măsură va fi valabilă de duminică la ora locală 06:00 (04:00 GMT).

„Ca parte a eforturilor de a opri pandemia de COVID-19, ţara noastră va primi vizitatori din toate ţările cu un test PCR negativ valabil 48 de ore. Călătorii care au stat în străinătate mai puţin de 48 de ore sunt scutiţi de această obligaţie”, a informat Ministerul Sănătăţii din Grecia.

Până în momentul de față, turiştii puteau merge în Grecia cu un certificat european de sănătate sau alt certificat care să ateste un program complet de vaccinare, trecere prin boală, sau un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte sau un test antigen valabil 48 de ore.

Măsurile au apărut în contextul în care Europa se confruntă cu un nou val de COVID-19

De asemenea, aceste noi măsuri, valabile în perioada 16 decembrie – 31 ianuarie, survin în contextul în care Europa se confruntă cu un nou val de COVID-19, marcat de o răspândire rapidă a variantei Omicron.

Potrivit studiilor iniţiale, această variantă s-ar putea dovedi a fi mai rezistentă la vaccinuri şi mai transmisibilă decât varianta Delta, care reprezintă în prezent majoritatea cazurilor de coronavirus din lume.

Grecia (10,7 milioane de locuitori) înregistrează zilnic zeci de decese provocate de COVID-19. Miercuri, autorităţile sanitare au anunţat 77 de decese în ultimele 24 de ore şi 4.801 de noi infecţii. Ţara a înregistrat până acum peste un milion de contagieri cu COVID-19 şi 19.553 de decese de la începutul pandemiei.

O decizie similară a fost luată în Italia

Amintim că autoritățile din Italia au revizuit condiţiile de intrare în ţară în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit MAE. Astfel, toate persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterior intrării pe teritoriul italian trebuie să prezinte mai multe documente, începând de joi, 16 decembrie.

Totodată, documentele respective trebuie prezentate, cumulativ, transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze verificări.

În acest context, MAE a explicat că documentele sunt: formularul digital de localizare a pasagerilor, în format digital sau tipărit, certificatul verde COVID-19 (care să ateste efectuarea schemei complete de vaccinare cu cel puţin 14 zile anterior intrării în Republica Italiană sau trecerea prin boală, într-un interval de maximum 6 luni anterior intrării sau o altă certificare echivalentă) şi dovada efectuării unui test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 cu maximum 48 de ore înainte sau a unui test rapid (tip antigen) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 24 de ore anterior.

De asemenea, persoanele care nu prezintă certificatul verde care atestă efectuarea schemei complete de vaccinare sau trecerea prin boală trebuie să respecte măsura autoizolării pentru o perioadă de cinci zile de la intrarea pe teritoriul italian, la adresa indicată în formularul de localizare a pasagerilor, şi să efectueze un test molecular sau antigen pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la finalul perioadei de autoizolare.